Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo Hufvudstadsbladetille, että nuorille ei pidä sysätä liikaa vastuuta opinnoistaan. Ammattikoululaisilla on yhä vähemmän lähiopetusta ja yhä useampi jättää koulun kesken.

Tuntiopetusmäärät ovat ammatillisessa koulutuksessa vähentyneet joillakin koulutuslinjoilla lähes puoleen siitä, mitä ne olivat 1990-luvulla. Tuolloin lähiopetusta oli kouluissa 38 viikkotuntia, kun nykyisin esimerkiksi Amisbarometrin mukaan tekniikan ja liikenteen aloilla vain puolella koulutuslinjoista viikkotunteja on yli 20. Samaan aikaan keskeyttäneiden määrä on kasvanut.

Helsingin Sanomissa vuosi sitten julkaistussa mielipidekirjoituksessa huolestunut äiti kertoi, kuinka hänen lähihoitajaksi opiskelevalla pojallaan voi olla lukujärjestyksessä tyhjää kokonaisen viikon verran.

Grahn-Laasonen painottaa, että ministeriöön tulee opetuksen kentältä sekä positiivista että negatiivista palautetta. Hallituksen ajamasta amisreformista kuuluu hänen mukaansa positiivista palautetta.

Negatiivinen palaute liittyy opiskelijoiden jäämiseen yksin opintojensa kanssa.

”Negatiiviset signaalit koskevat juuri opiskelijoita, jotka jäävät yhä enemmän yksin opiskeluvastuun kanssa yhä nuorempana. Se kasvattaa riskiä syrjäytyä. Tämä on asia, jonka toivon oppilaitosten ottavan vakavasti”, opetusministeri sanoo HBL:lle.

”2000-luvulla, ennen finanssikriisiä, ammattikoulujen rahoitus kasvoi voimakkaasti. Ja siitä huolimatta lähiopetustunnit vähenivät jo silloin. Se saa pohtimaan, mitä näille rahoille on tapahtunut”, Grahn-Laasonen kysyy.

Grahn-Laasonen korostaa, että henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS) tulee arvioida jokaisen opiskelijan tuen tarve.

Säästötoimia tehnyt hallitus on leikannut koulutuksesta satoja miljoonia euroja kautensa aikana. Myös ammatillisesta koulutuksesta on leikattu 190 miljoonaa euroa, mikä vastaa peräti noin 12,5 prosenttia ammattikoulujen rahoituksesta.

Muokattu klo 17.30: Artikkeliin lisätty toinen sitaatti Grahn-Laasoselta.

Lue lisää:

Nyt sattui opiskelijoita – ”Todella raju leikkaus”

Suorat sanat koulutusleikkauksista: ”Laastaria verilöylyn paikkaamiseen”