Hufvudstadsbladet-lehden mukaan pakollinen ruotsin kielen opiskelu jakaa kansanedustajat kahtia. Lehti on tutkinut nyt istuvien kansanedustajien vastauksia Helsingin Sanomien vaalikoneeseen ennen viime eduskuntavaaleja.

Vastausten mukaan 97 nyt eduskunnassa istuvasta kansanedustajasta on sitä mieltä, että ruotsin kielen opiskelusta voidaan tehdä vapaaehtoista. 96 halusi säilyttää niin sanotun pakkoruotsin ja 7 ei vastannut kysymykseen.

Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mikaela Nylander ei kuitenkaan usko, että eduskunta muuttaa lakia ja tekee ruotsin kielen opiskelusta vapaaehtoista. Samaa mieltä ovat Hbl:n haastattelemat SDP:n Jouni Backman, kokoomuksen Anne-Mari Virolainen ja vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Keskustan ryhmäpuheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mukaan nyt on liian aikaista ottaa kantaa siihen, miten keskustan eduskuntaryhmä äänestäisi asiassa.

Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner uskoo, että valtaosa ryhmän kansanedustajista vastustaa pakollista ruotsin opiskelua edelleen.

Pakkoruotsin poistamista ajava kansalaisaloite etenee todennäköisesti eduskunnan käsittelyyn. Vaadittavasta 50 000 allekirjoituksesta puuttuu nyt noin 2 500 ja aikaa nimien keräämiseen on syyskuun 4. päivään asti.