Sähköyhtiö Fortumin sähkönsiirtoliiketoiminnan ostaja on suomalaisten eläkesijoittajien ja kansainvälisten sijoitusyhtiöiden muodostama yritysten yhteenliittymä eli konsortio.

Konsortion mukaan yrityskaupalla ei ole vaikutusta Fortumin sähkönjakeluasiakkaisiin. Fortum tuottaa sähkönsiirron palveluja ja asiakaspalvelua omistajanvaihdoksen aikana mikä varmistaa toimintojen häiriöttömän siirtymisen uudelle omistajalle.

Suomi Power Networks -nimisen konsortion muodostavat suomalaiset eläkeyhtiöt kuntien eläkevakuuttaja Keva ja LähiTapiola sekä infrastruktuuriin sijoittavat kansainväliset yhtiöt Borealis Infrastructure ja First State Investments.

Konsortion tiedotteessa Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari ja LähiTapiolan sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo vakuuttavat yhtiöiden sitoutuvan sähkönsiirtoliiketoiminnan pitkäaikaisiksi omistajiksi ja kehittävänsä liiketoimintaa edelleen.

– Suomi Power Networks ottaa vastuun mahdollisimman varmasta ja turvallisesta sähkönjakelusta Fortumin asiakkaille, Huotari lupaa.

Konsortion jäsenillä on kokemusta sähköliiketoimintaan sijoittamisesta muun muassa Suomesta kantaverkkoyhtiö Fingridistä. Öljy-yhtiö Nesteen ja Statoilin liiketoimintayksiköiden fuusiossa syntynyt Borealis puolestaan on sijoittanut sähköverkkoon ja sähkönsiirtoon esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Kauppa vaatii viranomaisten hyväksynnän. Yrityskaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2014 ensimmäisen neljänneksen aikana.