Hedelmäveitsestä olkapäähän iskun saaneen vahingonkorvaus puolittui ensin käräjäoikeudessa ja kasvoi sitten neljäsosalla vakuutusoikeudessa. Korvauksen sovittelun syynä oli se, että korvauksen vaatija oli itse ”myötävaikuttanut” vahingon syntyyn. Asiasta kertoo Edilex-uutispalvelu.

Vahingonkorvauksia vaatinut oli ensin itse lyönyt toista henkilöä kasvoihin ja tönäissyt tämän kumoon. Tämän jälkeen maahan tönitty löi pahoinpitelijäänsä hedelmäveitsellä olkapäähän.

Käräjäoikeus puolitti aikaisemmin korvauksen alkuperäisestä vaatimuksesta, jolloin korvaukseksi tuli pysyvästä kosmeettisesta haitasta 1000 euroa, kivusta ja särystä 200 euroa, lääkärikuluista 16,50 euroa ja lääkkeistä 15 euroa. Vakuutusoikeus kuitenkin katsoi, että käräjäoikeus sovitteli korvausta liikaa.

Vakuutusoikeus sovitteli korvausta jälleen – tällä kertaa neljäsosalla ja korvauksen vaatijan hyväksi. Vakuutusoikeus myös korjasi sovittelun perustetta, sillä sen näkemyksen mukaan sovittelun syynä oli veitsellä lyödyn oma myötävaikutus.