Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) puhui tänään paljon kritiikkiä keränneen EU:n ja Yhdysvaltojen välisen TTIP-vapaakauppasopimuksen puolesta.

–Selvää on se, että kasvua ja työpaikkoja tällä syntyy, Toivakka sanoi Ulkoministeriön järjestämässä kuulemistilaisuudessa tänään torstaina.

Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Marko Juutinen arvosteli eilen keskiviikkona EU:n ja Yhdysvaltojen parhaillaan neuvottelemaa vapaakauppasopimusta.

–Vapaakaupparyhmän ongelma näyttäisi olevan, että kasvuvaikutuksiin uskotaan liian vahvasti ilman vankkaa tutkimuksellista perustaa. Euroopan komission tilamaan ja siteeraaman tutkimuksen mukaan kasvua olisi vähän ja työpaikkoja ei lainkaan, Juutinen kirjoitti ajatuspaja Liberan blogissa.

Myös kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi suhtautuu kriittisesti sopimukseen, erityisesti TTIP-järjestelmään kuuluvaan välimiesoikeuteen. Hän kertoi viime viikolla huolensa siitä, että välimiesmenettely antaisi poliittista valtaa amerikkalaisille sijoittajille.

Toivakka korosti, että Euroopan komissio on arvioinut, miten paljon työpaikkoja vapaakauppasopimuksilla saadaan.

– Jos tämä TTIP-sopimus tehdään, työpaikkoja voisi syntyä noin kaksi miljoonaa lisää. Näiden arvioiden tekeminen on hyvin vaikeaa ja se riippuu hyvin paljon sopimuksen sisällöstä, Toivakka sanoi.

EU ja Yhdysvallat neuvottelee parhaillaan vapaakauppasopimusten sisällöstä.

–Sopimus on tärkeä Euroopalle ja erityisen tärkeä täysin viennistä riippuvaiselle maalle. Näiden vapaakauppaneuvotteluiden merkitys Suomelle on erittäin suuri, Toivakka kertoi.

Jos EU ei osallistu vapaakauppajärjestelmiin, Suomi uhkaa Toivakan mukaan jäädä muun maailmankaupan kasvusta ”pois kyydistä”.

– Kun kaupankäynnin esteitä poistetaan, on meistä itsestämme ja yrityksistämme kiinni, kuinka hyvin Suomi jatkossa selviytyy markkinoilla. Rakennemuutoksen keskellä on löydettävä uusia palveluita, uusia tuotteita vientiin. Osaamistahan meillä Suomessa on hyvin hyvin paljon, Toivakka totesi.

Toivakan mielestä Suomi ei voi jatkossakaan hyvinvointia kotimarkkinoiden ja EU-markkinoiden kasvun varaan laskea, vaan kasvua on haettava EU:n ulkopuolelta ja siihen tarvitaan hänen mielestään kauppasopimuksia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etalan tutkija Ville Kaitila kertoi ulkoministeriön tilaisuudessa vapaakauppasopimuksen taloudellisista vaikutuksista.

Hän korosti, että EU:n ja USA:n välisessä kaupassa ei ole enää paljon tulleja, vaan kaupan esteet ovat lähinnä teknisiä, erilaisia standardeja ja regulaatioita.

–Niiden koko on samanlainen riippumatta yrityksen koosta eli ne rasittavat eniten pieniä yrityksiä, joilla on vähemmän resursseja käsitellä näitä esteitä, Kaitila sanoi.

Suomen vienti on keskittynyt suhteellisen pieneen määrään suuria yrityksiä, jotka menestyvät hyvin maailmalla.

Kaitilan mukaan vapaakauppasopimuksen myötä Suomen pienten ja keskisuurten yritysten olisi entistä helpompi viedä tuotteitaan Yhdysvaltoihin.

Kaitila kuitenkin korostaa, että kaupan esteitä on vaikea mitata.

Myös Meehanite Technologyn toimitusjohtajan Pekka Kemppaisen mielestä vapaakauppasopimus kannattaisi tehdä.

–Meillä on armoton haaste, miten täällä pystytään kehittämään tuottavuutta ja tuotteita, jotta pärjäämme tässä kisassa. Uhkana on se, että jos emme tee Yhdysvaltojen kanssa tätä sopimusta, he tekevät sen Kiinan kanssa. Miten sitten pärjätään? Kemppainen sanoi.

Suomessa yli 50 tutkijaa on allekirjoittanut vetoomuksen TTIP-sopimusta vastaan.

– Olemme TTIP-neuvotteluista hyvin huolestuneita. Erityisesti olemme huolissamme sopimuksen mahdollisista vaikutuksista demokratiaan sekä työntekijöiden oikeuksiin, kuluttajasuojaan ja ympäristönsuojeluun. Näkemyksemme mukaan TTIP:n kautta siirretään Suomen eduskunnalle ja viranomaisille kuuluvaa julkista valtaa Suomen ulkopuolelle, pienelle kansainväliselle juristieliitille, vetoomuksessa todetaan.