Vihreiden kannatus on noussut noin 60 prosenttia vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoo Twitterissä.

Niinistön mukaan vasemmiston kannatus on noussut samassa ajassa 30 prosenttia ja SDP:n 10 prosenttia. Keskustan ja kokoomuksen kannatus on pysynyt samoissa lukemissa verrattuna vaalitulokseen. Hallituspuolue perussuomalaisten kannatus puolestaan on laskenut vastaavassa ajassa 60 prosenttia.

Niinistö viittaa Ylen tänään julkaisemaan gallupiin, jonka mukaan keskusta, SDP, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraattien kannatus on lievässä nousussa heinä-elokuussa. Vihreiden kannatus laski 0,4 prosenttia.

Suosituin puolue on Ylen gallupin mukaan keskusta, toisena SDP, kolmantena kokoomus ja neljäntenä vihreät.

MTV:n toimittaja Jussi Kärki kommentoi Niinistön Twitter-tekstiä kysymällä, onko johtopäätös hyvä hallitus vai vaisu oppositio.

–Jos kannatus nousee 60 prosenttia ”vaisuudella” niin mitenköhän käy jos menee hyvin? Niinistö vastaa.

Myös Rovaniemen seurakunnan kirkkovaltuuston jäsen, kaupunginvaltuuston varajäsen Miikka Keränen kommentoi tuoreita galluplukuja.

Hänen mielestään gallupeja tulkitessa pitäisi huomioida kannatuksen muutos suhteessa puolueen kannatukseen.

–Jos 5 prosentin kannatus laskee 4 prosenttiin, on silloin suhteellisesti hävinnyt peräti 20 prosenttia kannatuksesta - ei siis vain 1 prosenttiyksikkö, Keränen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän toivoo, että yhä useampi nostaisi katseensa kuukausigallupeista ja tarkastelisi asioita pidemmällä aikavälillä.

–Gallupit on gallupeja, mutta on toki hyvä huomata, että elämme mielenkiintoisia aikoja. Jopa kuukausien välillä voi tapahtua virhemarginaalin ylittäviä, isojakin muutoksia. Yhä harvempi kertoo puoluekantansa, mutta yhä useampi on valmis vaihtamaan puoluettaan. Puolueilla tosiaan riittää töitä, mutta työtaakka on maraton, ei pikajuoksu, Keränen kirjoittaa.

@JussiKarki jos kannatus nousee 60 prosenttia "vaisuudella" niin mitenköhän käy jos menee hyvin? :)

— Ville Niinistö (@VilleNiinisto) 10. elokuuta 2016