Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) arvioi, ettei Moskovan paikallisvaaleihin liittyvissä mielenilmauksissa ole enää kyse vain muutaman opposition johtohahmon pyrkimysten tukahduttamisesta.

”Eilinen mielenosoitus Moskovassa sai poliisin pamputuksin ja pidätyksin yltämään suorituksiin, joita on nähty viimeksi seitsemisen vuotta sitten. On pääteltävissä, että Kremlin turvallisuuspalveluja edustava siipi näin osoittaa toimintakykyään pehmeämpää leiriä vastaan”, Hautala kommentoi Facebookissa.

Lue myös: Moskovassa pidätetty suomalainen: ”Venäjä liikkuu kovaa vauhtia kohti diktatuuria”

Hautalan mukaan tänä vuonna Venäjllä on koettu mielenosoitusten aalto, joka paljastaa ihmisten tyytymättömyyden korruptioon, ympäristön totaaliseen laiminlyöntiin ja muuhun ihmisten elämää haittaavaan piinaan.

”Juuri nyt koko valtion alueella järjestettävät paikallisvaalit ovat synnyttämässä ennennäkemätöntä ilmausta ihmisten halusta ottaa osaa omaa elämäänsä vaikuttaviin päätöksiin.”

Hautala huomauttaa, että ruohonjuuriliikkeet ovat saavuttaneet myös voittoja. Hän nostaa esimerkiksi Jekaterinburgin, jossa viranomaisten oli Hautalan mukaan massiivisten protestien edessä luovuttava uuden kirkon ja kaupallisen keskuksen rakentamisesta puistoon. Hautala muistuttaa, että mielenosoittajat pyrkivät myös Arkangelin alueella estämään jättimäisen kaatopaikkakompleksin rakentamisen.

”Alkaa näyttää, että Venäjän suuntaa muutetaankin alhaaltapäin, ruohonjuurilta eikä Kremlin armosta”, hän luonnehtii.

Lue myös: Poliisi pidätti yli tuhat mielenosoittajaa Moskovassa: ”Elämme miehityksen alla - loppu on tulossa”