Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) ei aio erota. Hän ilmoitti asiasta hetki sitten tiedotustilaisuudessa painottaen, että on jo eronnut harmaan talouden ministerityöryhmästä.

Ministeri näytti vakavalta saapuessaan median eteen. Hän aloitti huokaamalla raskaasti.

–Joudun ehkä tuottamaan pettymyksen niille, jotka tulivat tänne hakemaan eroilmoitusta, Hautala sanoi.

–Olen harkinnut eroa monta kertaa. Nyt kuitenkin näen, että rangaistuksen tulee olla aiheutetun väärän teon kanssa linjassa. Pystyn jatkossakin suoriutumaan ministerin tehtävistä.

Hautala esitti tiedotustilaisuudessa rajuja väitteitä häneen kohdistuneesta kiristyksestä ja "arkkivihollisistaan".

Hautalan mukaan tapauksen julki tuonut remonttimies uhkasi "muistuttaa" Hautalaa oviremontista, mikäli tämän miesystävä nostaa oikeusjutun omasta, saman urakoitsijan tekemästä remontistaan. Lue lisää kiristysväitteestä täältä.

Hautala on myöntänyt jättäneensä työeläkemaksuja maksamatta teetettyään pimeästi siivoustyötä vuonna 2009. Lisäksi hän on jättänyt tekemättä oviremontista verottajalle vuosi-ilmoituksen, joka työnantajan tulee tehdä. Veroja Hautala ei tiettävästi ole jättänyt maksamatta.

Tiedotustilaisuudessaan Hautala selitti, että hänellä ei ollut mitään syytä luulla, etteikö remontin tehnyt mies olisi ollut urakoitsija eli yrittäjä, jonka pitäisi suorittaa omat maksunsa. Tämän vuoksi Hautala katsoo, että hänen ainoa "rikkeensä" on kertasiivouksen teettäminen pimeästi.

–Tätä minun ei tietenkään olisi pitänyt tehdä, Hautala sanoi.

Hautala myönsi toimineensa ”tyhmästi ja vastuuttomasti”, kun ei itse maksanut puuttuneita maksujaan eli hoitanut ”luurankoja kaapista pois” jo ennen asian tuloa julkisuuteen.

Ministeri sanoi harkinneensa eroamista monta kertaa. Hänen mielestään teon ja seurauksen tulee kuitenkin olla suhteessa toisiinsa.

–Minäkin olen vain tavallinen ihminen, Hautala sanoi.

Hänen mukaansa vihreillä tai hänellä itsellään ei ole varaa moralisointiin.

Hautala harmitteli tiedotustilaisuudessa sitä, että suostui viime keskiviikkona kommentoimaan asiaa pimeän työn paljastaneelle Iltalehdelle. Hautala selitti lausuntojensa muuttumista sillä, että hän kommentoi vanhaa asiaa liian hätäisesti. "Kriisiviestintä" ei Hautalan mielestä tämän takia onnistunut erityisen hyvin.

Ministeri Hautala muistutti, että tapauksen taustalla on oikeuskiista, jonka pimeän työn julkisuuteen tuonut remonttimies hävisi Hautalan miesystävää vastaan.

Hautala puhui tiedotustilaisuudessa useaan otteeseen "niin sanotusta remonttimiehestä", joka on tuonut julki "huppupäisiä", epämääräisiä väitteitä.