Kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala (vihr.) yhdistetään Venäjän hallituksen virallisessa lehdessä terrorismin tukemiseen. Useilla Kremlin tukemilla sivustoilla leviää myös Hautalan arkkivihollisekseen nimittämän Johan Bäckmanin näkemyksiä suomalaisministeristä.

Venäjän hallituksen sanomalehti Rossiiskaja Gazeta julkaisi torstaina uutisen, jossa kerrotaan Hautalan ja tämän miesystävän Andrei Nekrasovin kohua herättäneistä remonteista. Tämän lisäksi esillä ovat Hautalan väitetyt yhteydet ”tšetšeeniterroristeihin”.

– Ministeri on jo pitkään toiminut Venäjä-vastaisessa Suomalais-venäläisessä kansalaisfoorumissa, jolla on suorat yhteydet tšetšeeniterroristien ylläpitämään Kavkaz Centeriin, Rossiiskaja Gazeta väittää.

Todellisuudessa Hautala erosi kansalaisfoorumin hallituksesta aloitettuaan ministerinä.

Finrosforum-järjestö kertoo pyrkivänsä edistämään ihmisoikeuksien, sananvapauden ja demokratian toteutumista sekä Suomen ja Venäjän välistä yhteistyötä. Rossiiskaja Gazeta puolestaan pitää kansalaisfoorumia Venäjä-vastaisena yhdistyksenä, joka liittyy suoraan tsetseenien ja tsetseeniterroristien näkökulmaa esiin tuovaan Kavkaz Center -sivustoon.

Venäläislehti kirjoittaa, että Hautala ei remonttikohusta huolimatta ole luvannut erota. RG:n mukaan ”suomalaiset politiikan tutkijat ovat varmoja”, että Hautala jättää ministerinpaikkansa ennenaikaisesti.

– Niin ikään hänen puolueensa, vihreät, tuskin haluaa pitää riveissään poliittisten ja henkilökohtaisten skandaalien kuluttamaa ministeriä, lehden toimittaja Nadezda Jermolajeva arvioi.

Rossiiskaja Gazeta käyttää tietolähteenään muun muassa Johan Bäckmania, joka on toiminut lehden lähteenä myös lapsikiistauutisoinnissa. Kremlin tukemat sivustot REX ja Baltinfo puolestaan julkaisivat keskiviikkona Johan Bäckmanin tiedotteen, jossa tämä muun muassa kertoo ministeri Hautalan kotiosoitteen ja kirjoittaa syyttäjän etsivän Hautalan miesystävää Andrei Nekrasovia.

Suojelupoliisi ja valtioneuvosto harkitsevat ministeri Hautalan turvatoimien kiristämistä osoitteen julkaisemisen vuoksi, kertoo Ilta-Sanomat.

Iltalehti kertoi keskiviikkona, että Nekrasovin olisi pitänyt olla maanantaina Helsingissä vastaamassa syytteeseen ajoneuvorikkomuksesta, joka ei liity remonttikohuun. Nekrasov ei ollut paikalla, koska hän ei Iltalehdelle antamansa lausunnon mukaan tiennyt haasteesta. Jutulle asetettiin uusi käsittelypäivä ja haastemies tavoittelee Nekrasovia, mutta poliisi ei ole hänen perässään.

Bäckman liittää tiedotteessaan Hautalan ja Nekrasovin nimet myös päivän uutisiin muistuttamalla Nekrasovin tutustuneen dokumentin tekijänä vastikään kuolleeseen Boris Berezovskiin. Lontoossa itsemurhan tehnyt liikemies oli tunnettu Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustaja.