Verohallituksen uudet ohjeet varojen arvostamisesta perintö- ja lahjaverotuksessa tulevat rokottamaan tuhansia suomalaisia. Ohjeet (PDF) ilmestyivät kaikessa hiljaisuudessa Verottajan nettisivuille lokakuussa eikä asiasta tiedotettu, vaikka uusi ohjeistus tulee voimaan jo tammikuun alusta.

Ohjeista vastaava Verohallinnon ylitarkastaja Jarmo Salminen arvioi Uudelle Suomelle, että raskaimmin perintö- ja lahjaverot tulevat nousemaan mutkan kautta esimerkiksi henkilöllä, joka perii syrjäisen mökin Kainuun korvesta.

- Jos saa lahjan, joka koskee kiinteistövarallisuutta jossain kaukana sellaisista seuduista, joilla vastaavaa varallisuutta myydään usein, niin siellä arvot ovat jääneet välillä kauas toteutuneista käyvistä arvoista, Salminen selittää.

Tähän mennessä verottajan arviointimenetelmät perittävän omaisuuden todellisesta arvosta ovat vaihdelleet alueellisesti. Esimerkiksi kiinteistöjen arvoa on arvioitu erilaisten taulukoiden perusteella, jotka ovat saattaneet olla vanhojakin. Nyt alueellisille verotoimistoille on pyritty tarjoamaan Tilastokeskuksen ja muiden viranomaisten keräämää tietoa laajemmin esimerkiksi juuri kiinteistöjen arvoista. Salminen korostaa että laki ei muutu, vaan ohjeista tehdään yhdenmukaiset koko maassa.

- Olisikohan se alle kymmenen prosenttia, joille tästä on merkittävää vaikutusta, Salminen heittää arviokseen.

Uusista ohjeista tänään uutisoineen Aamulehden mukaan perintö- ja lahjaverotuksen käypää arvoa tavoittelevat arvostushinnat nousevat vuoden vaihteessa paikoin jopa 38-51 prosenttia. Salminen ei tyrmää lukua, mutta ei sitä myöskään allekirjoita.

Salmisen mielestä uudistusta ei ole pimitetty suomalaisilta, vaikka siitä ei ole tiedotettu aktiivisesti. Hänen mukaansa asiaa on valmisteltu pitkään ja siitä on järjestetty laaja kuulemiskierros useille yhteiskunnan eri toimijatahoille, kuten Finanssialan Keskusliitolle ja Veronmaksajien keskusliitolle.

Tavalliselle kansalle ei viranomaisten sisäisistä uudistuksista ole Salmisen mukaan tapana "järjestää tiedotusrumbaa", vaikka asia koskettaisikin tuhansia suomalaisia.

- Jos joku sanoo, että tätä on salailtu, niin vähän omituiselta näyttää.

Salminen torjuu myös väitteen siitä, että uudistuksella kasvatettaisiin valtion veropohjaa.

- Tällä ei ole mitään tekemistä verokertymän nostamisen kanssa. Laki ei muutu.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kehui tänään perintö- ja lahjaverotusta koskevaa uutta ohjeistusta siitä, että se lisää oikeudenmukaisuutta ja kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Omakotiliitto puolestaan kritisoi vahvasti Verohallinnon toimintaa ohjeuudistusasiassa.