Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoma ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho olivat MTV:n Huomenta Suomen lähetyksessä samaa mieltä: Suomen kansalaisuus täytyy voida ottaa pois ulkomailta tulleilta ihmisiltä, jotka ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin.

Maahanmuuttajien rikoksista keskusteltiin Oulun seksuaalirikosvyyhtiin liittyen. Alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä ja raiskauksista epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä, joista osa on median mukaan turvapaikanhakijoita ja osa on jo saanut Suomen kansalaisuuden.

”Olen itse sillä kannalla, että tällaisissa tapauksissa pitää olla mahdollisuus ottaa Suomen kansalaisuus pois ja lähettää pois Suomesta”, Heinäluoma toteaa aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä.

”Tästä olen samaa mieltä. Yksi vakava virhe suomen kansalaisuuslainsäädännössä on, että sitä ei voi menettää missään olosuhteissa. Tällainen mahdollisuus pitäisi olla”, Halla-aho sanoi.

Heinäluoma huomautti, että tekeillä on lakimuutos, jonka jälkeen kansalaisuuden poisotto on mahdollista maanpetokseen ja terrorismiin liittyvissä tapauksessa. Hän kuitenkin kaipaa mahdollisuuden laajentamista muuhun vakavaan rikollisuuteen.

Siitä Heinäluoma ja Halla-aho olivat eri mieltä, kuinka suuri selittäjä maahanmuutto on seksuaalirikosten ja niiden kasvun taustalla. Halla-aho on todennut, että Oulun seksuaalirikokset ”liittyvät täysin yksiselitteisesti maahanmuuttoon ja harjoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan”.

Heinäluoma huomautti, että seksuaalirikoksia tapahtuu ”muutenkin kuin maahanmuuttoon liittyen”.

Halla-aho nosti esiin ulkomaalaisten ja ulkomaalaistaustaisten ihmisten korostuneen osuuden seksuaalirikoksista epäiltyjen joukossa. Joidenkin maahanmuuttajaryhmien edustajien riski syyllistyä seksuaalirikoksiin on moninkertainen kantaväestöön nähden, ja Halla-ahon mukaan tämä liittyy uskonnollisiin ja kulttuurisiin lähtökohtiin, eikä ”ongelmia voi kotoutumisella välttää”.

”Tähän voidaan reagoida rangaistuksilla, mutta mitä enemmän meillä on maahanmuuttoa islaminuskoisista kehitysmaista, sitä enemmän tällaisia tragedioita tulee”, Halla-aho sanoi.

Myös Heinäluoma allekirjoitti käsityksen siitä, että seksuaalirikosten maksimirangaistusten korottaminen ei tuo ratkaisua ongelmiin.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on todennut Oulun rikosepäilyjen selvittyä, että Suomen kansalaisuuden myöntämiseen pitäisi olla tiukempi seula.

Lue lisää:

Pääministeri Sipilä: Oulun tapahtumat järkyttävät syystä

Oulun poliisi varoittaa perheitä: Ulkomaalaistaustaiset miehet houkutelleet nuoria tyttöjä kontaktiin

Monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja: Rikolliset takaisin kotimaihinsa – Suomen valtion toimittava nyt

Sisäministeri Oulun raiskausringistä Ylellä: ”Ei tällaista pitäisi tapahtua Suomessa” – Karkotuksia nopeutetaan

Kansanedustaja julkaisi synkän listan raiskausuutisista – ”Tähän on reagoitava heti”