Sosialidemokraateilla ja perussuomalaisilla on tulevissa vaaleissa edessä kamppailu lähiöiden äänistä, katsoo eduskunnan puhemies ja SDP:n vahva vaikuttaja Eero Heinäluoma (sd.). Tänään julkaistussa, Heikki Saaren kirjoittamassa teoksessa Eero Heinäluoma – Tasavallan vahva mies (Minerva 2013) kuvataan Heinäluoman poliittista uraa, mutta katsotaan myös tulevaisuuteen.

Heinäluoman mukaan SDP:llä on perussuomalaisten kanssa päällekkäistä kannatusta kaupunkien lähiöissä. Heinäluoman mukaan SDP:n paluu valtakunnan ykköspuolueeksi vaatii lähiöissä ”selkeää ykkösvaltikkaa”.

–Lähiökamppailu käydään kunnissa ja arkisessa kuntalaisten asioiden hoidossa. Siinä on kyse terveyspalveluista, kirjastoista, lähiökunnostuksesta. Sosialidemokraattien ja perussuomalaisten keskinäinen keskustelu ja rajanveto ovat välttämättömiä asioita, Heinäluoma sanoo kirjassa.

–Aikaisemmin taistelu duunariäänissä käytiin sosialidemokraattien ja kommunistien välillä. Nyt se käydään demareiden ja perussuomalaisten välillä. Demarit eivät vain ole sitä huomanneet tai tunnistaneet.

Heinäluoman mielestä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on saanut ”purjehtia aika vapaasti”. Heinäluoman mukaan sosialidemokraattien johto päätti alkuvuodesta 2008 aloittaa eduskunnassa keskustelun Soinin kanssa, koska puolue koki perussuomalaisten linjan ”vastuuttomaksi ja vaaralliseksi”.

Heinäluoman mukaan eduskuntaryhmä ei kuitenkaan koskaan toteuttanut päätöstä. Heinäluoma itse ilmoitti helmikuussa 2008 luopuvansa SDP:n puheenjohtajuudesta edellisvuoden vaalitappion vuoksi. Hänen puheissaan on aistittavissa kritiikkiä SDP:n nykyjohtoa kohtaan.

–Vain vihreät ja Rkp ovat olleet kiinnostuneita keskustelusta hänen [Soinin] kanssaan. Sosialidemokraatit, kokoomus ja keskusta ovat olleet enemmäkseen hiljaa, mitä hivenen ihmettelen, Heinäluoma kertoo kirjassa.

Timo Soinia Heinäluoma vertaa Uuno Turhapuroon.

–Moni mies äänestää perussuomalaista ehdokasta enemmänkin viehättyneenä Timo Soiniin ja perussuomalaisten kapinaan. Soinissa on vähän uuno turhapuron viehätysvoimaa. Pukeutumisella ei koreilla, puhe on ymmärrettävää ja politiikasta lasketaan leikkiä, hän sanoo.

Lisäksi Heinäluoma selventää kirjassa vuoden 2008 luopumispäätöksensä taustoja. Heinäluoman mukaan hän pelkäsi, että nykyinen ulkoministeri Erkki Tuomioja pyrkisi hajottamaan SDP:n sisältä käsin, mikäli Heinäluoma hakisi jatkoa puheenjohtajana.

–Ei ollut ollenkaan selvää, pystynkö eheyttämään puolueen, vaikka tulisin valittua. Saanko kaikki sen jälkeen taakseni? ---Pidin isona riskinä, että Tuomioja kerää oman porukkansa ja lähtee. Pelkäsin puolueen hajaannusta, Heinäluoma muistelee.