Vaalimaan raja-asemalla kokeillaan loppuvuodesta alkaen Venäjälle suuntautuvassa henkilö- ja tavaraliikenteessä uutta ennakkovarauspalvelua.

Venäjälle autoilevat kohtaavat yhä ajoittain autojonon ennen Vaalimaan rajatarkastusta. Rajaliikenteen ennakkovarauspalvelu -kokeiluhanke tähtää tehokkaampiin käytäntöihin ja toimintamalleihin, joiden avulla säästetään autoilijoiden aikaa, kun ennakkovarauksen voi tehdä sähköisesti ja välttyä jonoilta.

- Ennakkovarauspalvelu perustuu yksinkertaiseen toimintamalliin: Suunnittele – varaa – aja: Suunnittele ajankohta, jolloin haluat saapua rajatarkastukseen. Varaa aika internetin kautta, asiointipisteessä tai puhelimitse. Aja rajatarkastukseen omalla rajanylitysvuorollasi, kiteyttää projektipäällikkö Jyrki Järvinen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Ennakkovarauspalvelulla testataan, miten varauspalvelu voisi loiventaa ruuhkahuippuja tulevaisuudessa. Pidemmän aikavälin tavoitteena on sujuvoittaa liikennettä ja lisätä liikenneturvallisuutta liikennemääriä tasoittamalla.

Vaalimaan raja-asemalla kaikille kuljettajille pakollinen palvelu otetaan käyttöön joulukuun alussa. Ensimmäisiä varauksia joulukuulle voi alkaa tehdä marraskuun aikana.

Osa Suomen älyliikenteen strategiaa

Ennakkovarauspalvelu toimii vain ylitettäessä raja Vaalimaalta Suomesta Venäjälle ja palvelu on käyttäjille ilmainen.

Rajaliikenteen ennakkovarauspalvelu on osa Suomen älyliikenteen strategiaa. Palvelun tilaaja on Kaakkois-Suomen ELY-keskus, ja tietokannan omistaa Liikennevirasto.

Palvelun tarjoajana toimii GoSwift Suomi Oy. Näiden lisäksi hankkeessa ovat mukana Tulli, rajavartiolaitos sekä liikenne- ja viestintäministeriö.

Hankkeen edistämisessä tehdään yhteistyötä myös Venäjän rajaviranomaisten kanssa.

Ennakkovarauspalvelu on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja, kuten World Summit Award 2013, Baltic Assembly Innovation Prize 2013 sekä Estonian Best e-service in e-government category 2013.

www.evpa.fi