Helsingin poliisi kertoo tiedotteessaan uusia tietoja liittyen uudenvuoden tapahtumiin.

- Uutena vuotena poliisin tietoon tulleet seksuaalirikokset ovat sekä lukumäärien että tekotapojen osalta poikkeavia aiempiin vuosiin verrattuna. Poliisin tiedossa on tällä hetkellä 15 eri seksuaalirikostapausta, mitä voidaan pitää erittäin suurena määränä. Poliisin tietojärjestelmän mukaan Helsingin poliisille ei ole koskaan aikaisemmin raportoitu näin monesta yhden vuorokauden aikana tapahtuneesta eri seksuaalirikoksesta, Helsingin poliisi kertoo.

- Seksuaalinen ahdistelu on pitänyt sisällään rikoksesta epäillyn tai/ja rikoksesta epäiltyjen toimesta tapahtunutta rikoksen uhrin vartaloon kohdistettua kourintaa, kähmintää, lääppimistä, puristelua ja kasvojen nuoleskelua. Asianomistajien kertoman mukaan ryhmässä toimineilla henkilöillä on ollut mahdollisesti ennakkoon sovittu taktiikka, jossa osa rikoksesta epäillyistä on piirittänyt rikoksen uhrin ja osa henkilöistä on toteuttanut rikoksen tunnusmerkistöön kuuluvat täytäntöönpanotoimet. Rikoksen uhria piirittäneiden henkilöiden tehtävänä on ollut estää uhrin pakeneminen, ulkopuolisten henkilöiden väliintulo ja toiminnan paljastuminen. Kuvattu toiminta on sekä laajuudeltaan että tekotavaltaan uusi ilmiö Helsingissä, poliisi toteaa tiedotteessaan.

Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että rikoksesta epäillyt ovat valinneet uhrinsa osittain uhrin haavoittuvuuden perusteella. Osa rikoksen uhreista on ollut yksin liikkeellä.

- Tämänhetkisten tutkinnan tietojen perusteella tekotapana näissä seksaalisissa ahdisteluissa on ollut koskettelu ja puristelu väkijoukossa. Ja selvästi nyt jo tämän hetkisten tietojen perusteella niin noin puolessa tapauksissa epäiltynä on useamman miehen ryhmä, rikosylikomisario Jonna Turunen sanoo.

Poliisi kertoo, että päivää ennen uutta vuotta levisi huhu, jonka mukaan Aavarannan vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella ”aiotaan koota joukko irakilaisia aiheuttamaan häiriötä kaupungilla sekä tekemään seksuaalirikoksia”. Helsingin poliisilla oli jo tässä vaiheessa tietoja, joiden mukaan ”Helsingin keskustassa oli loppuvuoden aikana tapahtunut seksuaalista ahdistelua ja tekijöinä on todennäköisesti ollut turvapaikanhakijoita”.

- Länsi- Uudenmaan poliisilaitoksen tekemien selvitysten perusteella otettiin Aavarannasta kiinni muutamia turvapaikanhakijoita, joita epäiltiin julkisesta kehottamisesta rikokseen. Helsingin osalta vastaavaa huhua ei havaittu, mutta ainakin Tampereella poliisipartioille oli kerrottu siellä olevien irakilaisten toimesta vastaavaa tarinaa, poliisi kertoo.

Poliisin mukaan sillä on tällä hetkellä tutkinnassaan yhteensä 15 rikosilmoitusta uuteenvuoteen liittyen. Niistä yksi on raiskaus ja kaksi raiskauksen yritystä. Seksuaalisia ahdisteluita on tutkinnassa 12 kappaletta.

- Rikosilmoitukset sisältävät yllä olevien rikosnimikkeiden lisäksi muun muassa seuraavia rikosnimikkeitä: pahoinpitely, ryöstön yritys, varkauden yritys ja viestintärauhan rikkominen. Rikokset ovat tapahtuneet kahta rikosasiaa lukuun ottamatta yleisellä paikalla. Yleisellä paikalla tapahtuneista rikoksista 85 prosenttia on tapahtunut Helsingin ydinkeskustassa, poliisi kertoo.

Epäillyistä poliisi kertoo näin:

- Selvitettyjen rikosten osalta rikoksesta epäiltyinä on turvapaikanhakijoita. Esitutkinnassa olevien ja vielä toistaiseksi selvittämättömien rikosten rikoksesta epäillyt ovat tuntomerkeiltään ulkomaalaisia.

Poliisin mukaan vuodenvaihteessa tapahtuneet seksuaalirikokset voidaan asettaa niiden ominaispiirteiden perusteella kolmeen kategoriaan:

1. Rikoksesta epäilty (nuori mies) kohdistaa seksuaalirikoksen yksittäiseen henkilöön;

2. Rikoksesta epäiltyinä on ryhmä (jopa 10–20 henkilöä) nuoria miehiä, jotka kohdistavat seksuaalirikoksen yksin liikkuvaan naishenkilöön;

3. Rikoksesta epäiltyinä on ryhmä (jopa 10–20 henkilöä) nuoria miehiä, jotka kohdistavat seksuaalirikoksen kahteen tai useampaan naishenkilöön samanaikaisesti.

Poliisin mukaan uhrit ovat iältään 14–66 -vuotiaita naishenkilöitä.