Paljastukset sikaloiden huonoista oloista ovat pahoittaneet makkaroistaan tunnetun perinteikkään helsinkiläisen lihatukun Chef Wotkinsin omistajan ja toimitusjohtajan Veijo Votkinin mielen.

– Kyllä tämä ainakin mielialaan vaikuttaa, että eläimiä kohdellaan näin. Se on erittäin negatiivinen asia, Makkaraklubi ry:n viime vuonna Makkaramestarina palkitsema Votkin sanoo Uudelle Suomelle.

Kuvat ja videot ovat Votkinin mielestä täyttä totta ja ikävää katsottavaa. Hänen lihansyöntihaluihinsa ne eivät vaikuta, sillä hän uskoo olojen edustavan vain ääritapauksia. Hän vertaa tunnetta siihen, kun sairaalassa näkee huonossa kunnossa olevia ihmisiä.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ehdotti tällä viikolla Ylen A-talk-ohjelmassa, että kauppoihin tuotaisiin tarjolle ”onnellisten possujen” lihaa tavallisen ”bulkkilihan” rinnalle.

Votkin ei usko, että tehotuotannossa olevat eläimet ovat koskaan onnellisia. Onnellisen kanan munia hänen mielestään tuskin on olemassa.

– En oikein jaksa uskoa, että onnellista possuakaan on olemassa. Tosin näillä sianhinnoilla tuottajakaan ei ole onnellinen.

Ainoa onnellinen possu on Votkinin mukaan villisika, jota esimerkiksi Wotkinsille toimitetaan Virosta metsästettynä.

Erilaisia liha- ja makkaratuotteita valmistava ja lihatukkuna toimivan Chef Wotkinsin tuotteista noin 35–40 prosentissa käytetään sianlihaa. Veijo Votkinin mukaan heillä ei ole suoraan mahdollisuutta tarkastaa, miltä tiloilta heidän tilaamansa sianruhot saapuvat.

Sianliha Wotkinsille tulee noin 150 ruhon päivävauhdilla lähes kokonaan HK:lta. HK ei suostunut perjantaina vastaamaan Uuden Suomen jättämiin soittopyyntöihin.

– Uskon isojen talojen kantavan oman vastuunsa, Votkin sanoo ja lisää, ettei koskaan ole nähnyt heille saapuvan sianruhoa, jossa olisi esimerkiksi paiseita, joita videoilla näkyy.

Votkin uskoo, että joulun alle ajoitetulla sikalakohulla on negatiivista vaikutusta kinkkumyyntiin, mutta vain hyvin vähäistä. Hän luottaa ihmisten arvostelukykyyn.

– Oikeudenmukaista olisi näyttää kuvaa keskivertosikalasta, millaista siellä on yleensä.