Helsingin Sanomien sunnuntain lehdessä julkaisema Kiinan kansantasavallan Hongkongin erityishallintoalueen koko sivun mainos on saanut aikaan laajan kohun.

”Olet lukenut, nähnyt ja kuullut paljon Hongkongin tapahtumista ja protesteista. Mutta se, mitä olet lukenut, nähnyt tai kuullut – tai jakanut sosiaalisessa mediassa – on vain yksi osa monimutkaista yhteiskunnallista, taloudellista ja poliittista palapeliä. Tämän palapelin me ratkaisemme itse. Ja se saattaa viedä aikaa”, mainoksessa kirjoitetaan.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä esittää Suomeen lainsäädäntöä, joka estäisi ulkovaltojen vaikuttamisyritykset kaupallisessa mediassa.

Kärnän mielestä propagandamainoksen julkaiseminen osoittaa äärimmäisen huonoa harkintaa, sillä protestiviikonloppu Hongkongissa päättyi rajuun väkivaltaan, jossa poliisi käytti kyynelkaasua, kumiluoteja sekä vesitykkejä mielenosoittajia vastaan.

”Helsingin Sanomien moraaliton toiminta osoittaa, että mikä tahansa ulkovalta voi näemmä saada poliittisen viestinsä näyttävästi läpi suurelle joukolle suomalaisia kunhan se vain lyö riittävästi taaloja tiskiin. Tämän ei pitäisi olla mahdollista ja asia tulisi estää lainsäädännöllä. En todellakaan halua elää maassa, jossa mikä tahansa maa Venäjästä Pohjois-Koreaan voi ostaa medioilta vapaasti tilaa omalle propagandalleen”, hän sanoo tiedotteessaan.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi muistuttaa Twitterissä, että muutama viikko sitten lehti julkaisi myös mielenosoittajia tukevan mainoksen.

”HS julkaisi tänään Hongkongin erityishallintoalueen mainoksen, jossa Kiina kertoo näkemyksensä alueen tilanteesta. Muutama viikko sitten HS puolestaan julkaisi mielenosoittajia tukevan mainoksen. ”

Niemen mukaan molemmissa kyse on yhteiskunnallisesta mainonnasta, jota koskee sananvapaus.

”Molemmat mainokset on julkaistu harkinnan tuloksena. HS uutisoi jatkossakin riippumattomasti Hongkongista - myös sellaiset asiat, joita Kiina ei haluaisi.”

Kärnä sanoo pitävänsä Niemen selitystä vitsinä.

”Helsingin Sanomat on toiminnallaan myynyt kaikki arvonsa ja periaatteensa rahasta. On käsittämätöntä, kuinka alhaiseen tekoon maamme suurin päivälehti syyllistyi renmimbien kuvat silmissään kiiluen. Päätoimittaja Kaius Niemen selitykset jostain mystisestä ”mainonnan sananvapausperiaatteesta” ovat vitsi. Ei epäeettistä mainontaa tai hirmuhallinnon propagandaa tule julkaista missään olosuhteissa.”

”Kuinka moni pitäisi asiallisena, että Suomen arvostetuin sanomalehti julkaisisi Kremlin maksamaa propagandaa?”

Samanlainen mainos julkaistiin viikko sitten Ruotsin suurimmassa päivälehdessä Dagens Nyheterissä.

”Kiinnostava linjaus, että valtiollisen propagandan tunnistaminen ja tulkitseminen jätetään lukijan vastuulle”, politiikan tutkija Johanna Vuorelma kommentoi Twitterissä.

Kokoomusnuorten vt. puheenjohtaja Reza Abdali kysyy omassa tiedotteessaan, miltä mainos vaikuttaisi, jos sen olisi maksanut Venäjä.

”Kuinka moni meistä pitäisi asiallisena, että Suomen arvostetuin sanomalehti julkaisisi Kremlin maksamaa propagandaa, jossa annettaisiin väärää tai yksipuolista tietoa esimerkiksi Venäjän miehittämien alueiden tilanteesta”, hän ihmettelee.

Helsingin Sanomien kolumnistina toiminut koomikko Iikka Kivi kertoi sunnuntaina lopettavansa kirjoittamisen lehteen Kiinan mainoksen takia.

”Pidän monin tavoin epäeettisesti toimivan hirmuvallan propagandan julkaisua täysin kestämättömänä ratkaisuna enkä halua missään nimessä olla mukana tekemässä lehteä, joka asettaa rahan näin räikeästi journalististen periaatteiden edelle. Saamani kolumnipalkkiot lahjoitan Kiinassa tehtävään ihmisoikeustyöhön”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet 17 viikkoa. Protestit alkoivat, kun Hongkongiin tuotiin lakiesitys joka olisi voimaan tullessaan mahdollistanut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen alueille, joiden kanssa Hongkongilla ei ole luovutussopimusta. Lakiesitys kuitenkin vedettiin lopullisesti pois käsittelystä 4. syyskuuta, mikä ei ole hillinnyt mielenosoituksia.

Mielenosoittajat vaativat poliisin toimien tutkimista mielenosoitusten aikana, sekä jo vuoden 2014 mielenosoitusten päävaatimuksen, yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toimeenpanoa. Mielenosoitusten odotetaan kiihtyvän edelleen alkuviikosta, kun Kiinan kasantasavalta juhlii 70- itsenäisyyspäiväänsä. Mielenosoittajat vastustavat myös Manner-Kiinan hallinnon tiukentunutta otetta erityishallintoalueestaan.