Helsingin yhteisjärjestö JHL järjestää huomenna tiistaina Helsingin kaupungin käytännössä pysäyttävän mielenilmauksen, mutta toivoo, etteivät anarkistit puuttuisi asiaan.

- Irtisanomme itsemme täysin anarkistitoiminnasta. Toivottavasti he pysyvät kotona huomenna, ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Merja Ruotsalainen sanoo Uudelle Suomelle.

JHL:n paikallisyhdistys on huolissaan siksi, että pieni joukko anarkisteja on ilmoittanut yhteisöpalvelu Facebookissa estävänsä HSL:n järjestämän korvaavan kuljetuksen itään.

- Emme kaipaa apujoukkoja mielenilmauksessa, Ruotsalainen sanoo kylmästi anarkisteille.

JHL ryhtyy työnseisaukseen, koska Helsingin kaupunginhallitus käsittelee parhaillaan liikelaitos Palmian mahdollista yksityistämistä. Asia laitettiin tänään iltapäivällä pöydälle, ja sitä pohditaan viikon kuluttua uudelleen.

Palmia tuottaa suuren joukon kaupungin juoksevia palveluita, kuten laitosten, koulujen ja sairaaloiden ruokahuollon sekä kiinteistöpalveluita. Nyt työnseisauksen piiriin kuuluvat kaikki JHL:ään kuuluvat Helsingin kaupungin työntekijät.

Käytännössä näkyvin työnseisauksen vaikutus on HKL:n ajaman raideliikenteen seisahtuminen aamuvuoron alkaessa. Tämä tarkoittaa metron ja raitiovaunun liikkeen loppumista tiistaina.

Bussiliikennettä hoitavan HSL:n korvaavaa liikennettä ajetaan raitiotieverkon alueella sekä metron varrelle itään. JHL:n Ruotsalaisen huolena on nyt se, että pieni anarkistiryhmittymä aikoo sotkea tämän korvaavan liikenteen.

- Toivomme, että työrauha säilyisi, Ruotsalainen sanoo.

TES syynä

Palmian asia on JHL:n asia, koska kaupunginhallitukselle on esitelty vaihtoehto yksityistettävästä Palmiasta. Suunnitelmassa työntekijöiden työehtosopimukset vaihdettaisiin palvelualojen ammattiliiton PAM:n työehtosopimukseen vuonna 2017.

- Se toisi heikennyksen Palmian henkilöstön etuihin. Helsinki on luvannut, että nykyisten työntekijöiden palkkoihin ei kosketa, mutta uusille työntekijöille maksettaisiin alempaa palkkaa, Ruotsalainen kertoo.

- Se johtaisi kahden kerroksen väkeen.

Kun kaupungin omistama yhtiö Palmia käyttäisi PAM:n sopimusta, myös uudet työntekijät liittyisivät todennäköisesti toiseen ammattiliittoon kuin JHL:ään.

Perinteinen jako

JHL:n Merja Ruotsalainen perustelee huomista Helsingin seisautusta sillä, että kaupungin päättäjät eivät ole tutustuneet riittävästi Palmian tilanteeseen.

- Ei ole mitään juridista tai liiketaloudellista syytä, etteikö Palmia voisi pysyä liikelaitoksena, Ruotsalainen sanoo JHL:n kannaksi.

Kaupungin poliittiset puolueet jakautuvat hyvin perinteisesti asiassa kahtia ja vihreisiin. Yhtiöittämistä kannattavat kokoomus ja RKP. Nykymuotoista Palmiaa kannattavat SDP, vasemmisto ja perussuomalaiset. Vihreillä on oma osin yhtiöitetty ja osin liikelaitostettu sekamallinsa, jota ei tosin kannata kukaan muu.

Vaa’ankieliasemassa ovat nimenomaan vihreät, joiden pitäisi päästä joko-tai-ratkaisuun asiassa. Puolueella on nyt viikko aikaa etsiä kompromissia tai tehdä päätös.

JHL:n Ruotsalaisen mukaan Palmia on Helsingin lisäksi myös koko Suomea kiinnostava ennakkotapaus, sillä useissa suomalaisissa kaupungeissa on parhaillaan harkinnassa kaupungin toimintojen yhtiöittäminen.

- Muu Suomi seuraa Helsinkiä, Ruotsalainen sanoo.

Huominen lakko sulkee päiväkoteja ja vaikeuttaa liikennettä erityisesti aamulla. Liikennevirasto toivoo, että työmatkalaiset eivät tulisi keskustaan autolla. VR:n lähijunat kulkevat normaalisti.