Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo kertoi Radio Ravun haastattelussa Helsingistä sadan vuoden kuluttua. Alestalon mukaan merenpinta kohoaa metrin ja vesi aaltoilee Presidentinlinnan seinää vasten.

Radio Ravun aamuohjelmassa vieraillut johtaja Mikko Alestalo Ilmatieteen laitokselta ilmaisee huolensa maailman ilmaston puolesta.

– Asteikolla 1-10 huoleni ilmastosta on tasan kymppi, Alestalo sanoo.

– Kasvihuoneilmiön aiheuttama ilmaston lämpeneminen tulee aiheuttamaan jäätikköjen sulamisen.

Helsingin korkeudella jääkauden jälkeinen maankohoaminen ja vedenpinnan nousu ovat olleet samansuuruisia, mutta vedenpinnan nousu tulee viemään voiton. Sadan vuoden kuluttua merenpinta kohoaa noin metrin. Se tarkoittaa, että keskustan talojen kivijalat tulevat olemaan vedenpinnan alapuolella.

Vedenpinnan kohoamista aiheuttavat Grönlannin ja Etelämantereen länsiosien jäätiköiden sulaminen ilmaston lämpötilan nousun takia. Lämpö varastoituu meriin, joka sulattaa jäätä kaiken aikaa.

– Mikään ei onneksi tapahdu vuodessa tai kahdessa, mutta jo kymmenen vuoden kuluttua tilanne maailman ilmastossa voi olla aivan toinen. EU on herännyt asiaan ja ratkaisuja päästöjen pienentämiseksi tehdään koko ajan. Kehittyvissä maissa mennään huonoon suuntaan vielä kauan, Alestalo kertoo Radio Ravussa.

Suomella on aikaa taistella luontoa vastaan. Rannikolla on tehtävä patorakennelmia, jotta vesi ei tule kaupunkiin.

– Hollannissa on jättimäisiä patovalleja, joilla on pelastettu maan pinta-alasta kymmeniä prosentteja. Olen huolissani maista, joissa maankorkeus on lähtökohtaisesti lähellä merenpintaa, kuten esimerkiksi Bangladesh. Siellä vedenpinnan nousu yhdistettynä kovaan myrskyyn aiheuttaa valtavia katastrofeja jo nyt.

Mikko Alestalon haastattelu on kuultavissa kokonaisuudessa osoitteessa www.radiorapu.com.