Helsingin yliopiston 130-henkinen kollegio valitsi tänään professori Thomas Wilhelmssonin, 58, yliopiston uudeksi rehtoriksi. Valintaan tarvittiin kaksi kierrosta.

Wilhelmssonin vastaehdokkaana toisella kierroksella oli professori Matti Tikkanen. Thomas Wilhelmsson sai toisella kierroksella 62 ääntä ja Matti Tikkanen 59 ääntä. Kaiken kaikkiaan vaalissa oli 15 ehdokasta.

Ennen vaalia rehtoriehdokkaita jakoi voimakkaasti kysymys yliopistojen lukukausimaksuista. Ylioppilaslehden tekemän kyselyn mukaan puolet ehdokkaista suhtautui sekä EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville että suomalaisille opiskelijoille asetettaviin lukukausimaksuihin kielteisesti, kun taas toinen puoli kannatti lukukausimaksuja muodossa tai toisessa.

Thomas Wilhelmsson kuului kyselyssä viiden muun kandidaatin kanssa ryhmään, joka vastusti suomalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuja, mutta hyväksyi periaatteessa EU- ja ETA-maista tulevien oppilaiden maksut.

Uudeksi rehtoriksi valittu Thomas Wilhelmsson on siviili- ja kauppaoikeuden professori oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Tutkimisen ja opettamisen lisäksi hän on toiminut muun muassa yliopiston vararehtorina 1998-2008 vastuualueenaan muun muassa kansainväliset asiat ja kaksikielisyysasiat.

Wilhemsson valitsee tiiminsä ja esittää vararehtoreita kollegion hyväksyttäväksi 10. kesäkuuta. Uuden rehtoraatin toimikausi alkaa 1.8.2008.