Helsingin terveyslautakunnan pitäisi ottaa huomenna kantaa Husin potilastietojärjestelmään.

Lautakunta kuitenkin jättänee potilastietojärjestelmästä lausumisen pöydälle. Lautakunnan puheenjohtaja kertoo olevansa asiassa pitkälti ”mediatietojen varassa”, ja hankkeen toteutus sekä kova hinta herättävät kritiikkiä niin mediassa kuin lautakunnan jäsenissä.

Valtavan hankkeen on arvioitu maksavan pääkaupunkiseudulla 450 miljoonaa ja koko maassa jopa 1,8 miljardia. Lautakunnan puheenjohtajan Jouko Malisen (sd.) mukaan lautakunnalla on tällä hetkellä hankkeen kokoon nähden liian vähän tietoa.

- En pysty sanomaan muuta, kuin että hinta on mahdottoman suuri. Meitä ei ole informoitu kuin hankkeen alkumetreillä ja nyt, tässä on oltu hieman pimennossa koko asian suhteen.

Malinen aikookin ehdottaa asian jättämistä pöydälle lautakunnan huomisessa kokouksessa, sillä aikataulu on hänen mielestään liian tiukka kunnolliselle lausunnolle. Hankkeen tähtitieteellinen hinta-arvio on kuitenkin tiedossa, ja se on omiaan herättämään kritiikkiä myös lautakunnassa.

Malisen mukaan ongelma on, että kun it-hankkeelle annetaan hinta-arvio, se yleensä myös täyttyy tai ylittyy.

- Harvoin it-hankinnat hinta-arvion alittavat.

Selvityksen potilastietojärjestelmästä on tehnyt konsulttiyhtiö Accenture. Helsingin Sanomat on kertonut Accenturen kaksoisroolista hankkeessa: selvityksessä päädyttiin suosittelemaan järjestelmää, jonka kanssa selvityksen tekijä Accenture tekee yhteistyötä.

Lautakunnan jäsen Hannu Tuominen (vihr.) on huolissaan etenkin siitä, että asialle ollaan jälleen laitettu suuri ohjelmistofirma, vaikka kokemukset niiden aikaisemmin toteuttamista projekteista eivät ole kovin kummoisia.

- Se arveluttaa, että ollaan laittamassa isoa rahaa sellaiseen tapaan tuottaa tietojärjestelmiä, jolla on menty metsään aika monta kertaa aikaisemmin ja aika kalliisti.

Tuomisen mukaan viimeisin esimerkki oli sekaannukseen johtanut VR:n lippujärjestelmäuudistus, jonka toteuttivat Tieto ja Accenture. Tuominen muistuttaa, ettei Suomessa kuitenkaan ole niiden lisäksi montaa toimijaa, joka pystyisi toteuttamaan suuria hankkeita. Hän kuitenkin toivoo, että tällä kertaa pienemmätkin toimijat otettaisiin huomioon.

Myös Tuominen uskoo, että asia jää huomisessa kokuksessa pöydälle.