Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti Guggenheimin nurin torstain puolelle venyneessä kokouksessaan. Kaupunginhallituskin oli päätynyt esittämään museon rakentamista vain hyvin niukalla enemmistöllä.Kuva: Antti Mannermaa

Guggenheimin taidemuseota ei rakenneta Helsinkiin.

Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi kaupunginhallituksen esityksen torstain vastaisena yönä pitkän keskustelun jälkeen. Hanke kumottiin äänin 53–32.

Yhdysvaltalainen museoketjun lisenssinhaltija, Solomon R. Guggenheim -säätiö ilmoittaa, että monivuotinen yritys Helsingin valloittamiseksi päättyy valtuuston ratkaisuun.

– Olemme pettyneitä, että Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt olla investoimatta ehdotettuun Helsinki Guggenheim -museoon ja että hanke näin ollen tulee päätökseen, ilmoittaa New Yorkin Guggenheim-museon ja Solomon R. Guggenheim -säätiön johtaja Richard Armstrong tiedotteessa.

Säätiön varajohtaja Ari Wiseman tarkentaa Helsingin Sanomille säätiön sopineen suomalaisen tukiyhdistyksen kanssa, että uutta ehdotusta ei tehdä. Myös Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo Ylelle, että hanke on nyt kuopattu.

Richard Armstrong kiittää hankkeen lukuisia tukijoita Helsingin kaupungilla, elinkeinoelämässä ja taidealalla.

– Kiitämme kaupunginvaltuustoa hankkeen reilusta ja perusteellisesta käsittelystä, Armstrong jatkaa.

Hankkeen suomalainen nokkamies, Guggenheim Helsingin Tukisäätiön johtaja Ari Lahti toivoo, että hanke kaatumisestaan huolimatta kehitti Suomea.

– Toivon arkkitehtuurikilpailun voittajasuunnitelman ja Guggenheim Helsinki -esityksen pohjalta käydyn laajan kansalaiskeskustelun antavan rohkeutta visioida kehittyvää, kansainvälistä Suomea ja pääkaupunkiseutua myös tulevaisuudessa, Ari Lahti sanoo.