Helsinki päätti maanantaina muuttaa aiempaa linjaustaan turvapaikanhakijoiden kuntapaikoista. Kaupunginhallitus haluaa, että Helsinki myöntää kuntapaikan oleskeluluvan saaneille lapsiperheille, jotka ovat pääosan vastaanottoaikaa asuneet Helsingissä.

Kaupunginhallituksen mukaan tavoitteena on turvata lasten koulupolut ja perheiden nopea kotoutuminen. Helsingissä asuvat oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijaperheet saavat siis jatkossa jäädä asumaan Helsinkiin.

–Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen pääosan vastaanottoaikaa Helsingissä asuneet lapsiperheet saavat oleskeluluvan saatuaan kuntapaikan Helsingistä. Olen iloinen, että Helsinki päätti muuttaa linjaansa inhimilliseksi ja lasten kotoutumista tukevaksi, kaupunginhallituksen jäsen Sanna Vesikansa (vihr.) kommentoi.

Alkuperäinen linjaus palautettiin valmisteltavaksi ja tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi uudelleen kevään aikana.

–Pitkään epävarmuudessa eläneet turvapaikanhakijalapset ovat päässeet kouluun vastaanottoaikana. Oleskeluluvan odotus saattaa kestää jopa vuoden. Sinä aikana lapset ehtivät saada kavereita ja harrastuksia ja aloittaa uuden elämän Helsingissä. Jatkossa lapsiperheiden ei tarvitse odottaa kuntapaikkaa muualta ja seuraavaa siirtoa toiselle puolen Suomea, uuteen tuntemattomaan paikkaan. He voivat jatkaa elämäänsä uusina helsinkiläisiä, Vesikansa toteaa.

Noin 150 perheensä mukana tullutta lasta odottaa turvapaikkapäätöstä Helsingissä. Vesikansan mukaan heistä vain pieni osa tulee saamaan oleskeluluvan ja uuden päätöksen myötä kuntapaikan.

Syksyllä 2016 kaupunginhallitus myönsi kuntapaikan 78:lle Helsingissä vastaanottoaikana asuneelle yksin maahan tulleelle alle 18-vuotiaalle. Aikaisemmin Helsinki ei ole käytännössä myöntänyt oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille kuntapaikkoja, koska muiden kuntien on toivottu ottavan heitä aktiivisemmin. Toive ei kuitenkaan ole toteutunut.

–Kaupungit ja kunnat eivät ole tarjonneet riittävästi kuntapaikkoja turvapaikan saaneille. Pari tuhatta turvapaikan saanutta odotti maan eri vastaanottokeskuksissa muuttoa kuntiin loppuvuodesta. Pitkä odottelu hidastaa kotiutumista tarpeettomasti. Myös Helsingin on kannettava vastuuta nopeasta ja hyvästä kotoutumisesta. Se on kaikkien etu, Vesikansa linjaa.

Esitys meni kaupunginhallituksessa läpi äänin 10-2, sitä kannattivat vihreät, keskusta, sosialidemokraatit, RKP ja vasemmistoliitto. Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat äänestivät esitystä vastaan tai tyhjää.