Osa Suomessa asuvista muslimeista kaipaa Helsinkiin moskeijaa. Keskustapoliitikko Abdirahim Hussein Mohamedin mielestä Helsinki voisi edistää perusoikeuksia ja yhdenvertaisuutta osoittamalla moskeijalle tontin esimerkiksi Itäkeskuksesta.

-Suvaitsevuuden ja tasavertaisuuden vuoksi olisi tärkeää, että Helsingin ja samalla koko Suomen muslimeilla olisi yhtä hyvät mahdollisuudet harjoittaa uskontoaan kuin muidenkin uskontokuntien edustajilla, Abdirahim Hussein Mohamed kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Abdirahim Hussein Mohamedin mielestä suurin tarve moskeijalle tulee esiin erityisesti islamilaisten paastokuukausi Ramadaniin liittyvien juhlien yhteydessä, jolloin muslimeilla on tapana kokoontua rukoilemaan yhdessä.

-Tilaisuuden järjestämistä varten on yleensä vuosittain varattu jokin iso halli, mutta esimerkiksi viime vuonna tilan järjestäminen ei onnistunut.

Myös Suomen Islamilaisen Neuvoston hallituksen puheenjohtaja Anas Hajjarin mukaan moskeijalle olisi tarvetta.

-Helsingin nykyiset rukoushuoneet ja moskeijat eivät yksinkertaisesti riitä, Hajjar kertoi Uudelle Suomelle.

Suuri osa Suomen noin 50 000-60 000:sta muslimista asuu pääkaupunkiseudulla. Hajjarin mukaan Helsinki olisi juuri tämän vuoksi osuva paikka uudelle moskeijalle, mutta tarvetta olisi muuallakin Suomessa.

Eriäviäkin mielipiteitä löytyy. Vihreän poliitikon, lakimies Husein Muhammedin mielestä nykyiset, usein ostoskeskusten tai kerrostalojen yhteydessä olevat lähirukoushuoneet palvelevat kävijöitään paremmin kuin kilometrien päässä sijaitseva yksi jättimoskeija.

-Se olisi vähän sama kuin korvattaisiin kaikki Alepat yhdellä kepulaisella Ideaparkilla, Husein Muhammed kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Anas Hajjarin mielestä moskeijan rakennuttaminen ei poistaisi Husein Muhammedin mainitsemien lähirukoushuoneiden tarpeellisuutta.

-Mielestäni molemmille on tarvetta, Hajjar totesi.

Husein Muhammedin mukaan juridista estettä moskeijan rakentamiselle ei ole.

-Yhteiskunnan ei pidä estää, mutta ei myöskään rahoittaa uskonnollisia rakennuksia, Muhammed kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Myöskään Abdirahim Hussein Mohamed ei kannata yhteiskunnan rahoittamaa moskeijaa.

-En kannata kunnan verorahojen käyttämistä moskeijan rakentamiseen, vaan mielestäni Suomen muslimit voisivat itse lähteä keräämään rahaa tai etsimään yksityistä rahoitusta sitä varten.

Anas Hajjarin mukaan Helsingin kaupungin tehtävä moskeijakysymyksessä olisi sille varatun alueen löytäminen.

-Moskeija-asia on kaupungin suhteen kaavoituskysymys, ei maksukysymys, Hajjar sanoi Uudelle Suomelle.

Abdirahim Hussein Mohamedin mielestä kenen tahansa, myös ei-muslimien, pitäisi päästä tutustumaan moskeijan toimintaan.

-On tärkeää, että kaikki tietävät, mitä kotikaupungissa tapahtuu, oli se sitten minkä tahansa uskontokunnan parissa.

Suomessa käytävässä Moskeijakeskustelussa nousee lähes poikkeuksetta esiin kysymys minareeteista.

Minareetit ovat moskeijoiden yhteydessä olevia torneja, jotka toimivat esimerkiksi visuaalisina maamerkkeinä sekä muslimien rukouskutsujen kuulutuspaikkoina.

-Moskeijan minareetit ovat arkkitehtuurinen kysymys, Hajjar sanoi Uudelle Suomelle.

Hajjarin mukaan minareettien tehtävänä on muun muassa toimia moskeijoiden maamerkkeinä muslimeille, eikä niistä lähetettävää rukouskutsua ole välttämätöntä kuuluttaa moskeijan ulkopuolella.

Myöskään Husein Muhammedin mukaan rukouskutsujen kuuluttaminen minareeteista ei ole välttämätöntä.

-Uskovaisilla on käytettävissä kellot ja kalenterit, joista voi tarkistaa rukoushetket.