Kiinasta rahaa Helsingin ja Tallinnan yhdistävää tunnelia varten etsivän Peter Vesterbackan mukaan ajatus on nyt, että juna kulkisi 24. joulukuuta vuonna 2024.

–Se olisi mukava joululahja meille kaikille, Vesterbacka sanoo puhuessaan Metropolia-ammattikorkeakoululla Helsingissä keskiviikkona. Hänen mukaansa laskelmaan on lisätty hieman puskuria.

Tunnelihanke nytkähti eteenpäin marraskuussa, kun Pöyry, A-Insinöörit, Fira ja FinEst Bay Area Development kirjoittivat aiesopimuksen tunnelin tarkemmasta suunnittelusta ja rakentamisesta.

Konsortio työstää nyt tarkempia suunnitelmia kiinalaisten kumppaniensa kanssa. Vesterbackan mukaan näistä suunnitelmista tiedetään lisää jo myöhemmin tässä kuussa.

Tunnelin kuluiksi Vesterbacka kumppaneineen arvioi noin 15 miljardia euroa. Hän kertoi tilaisuudessa saaneensa hyvää palautetta sijoittajilta, ja asiasta odotellaan uutisia lähiaikoina. Tällä hetkellä ajatus on, että rahoituksesta 70 prosenttia tulisi Kiinasta ja loput 30 prosenttia pohjoismaisilta eläkeyhtiöiltä. Tehtyjen laskelmien mukaan tunnelin pitäisi maksaa itsensä takaisin 37 vuodessa pelkästään henkilöliikenteellä.

–Tunneli on kuitenkin pelkkä tunneli, Vesterbacka toteaa Talouselämässä.

Hänen mukaansa ajatus Suomen syrjäisestä sijainnista pitäisi unohtaa ja huomata, että Suomella on uniikki sijainti Euraasian sydämessä. Kiinakin on hänestä oikeastaan naapurissa. Tunneli taas mahdollistaa tässä kuviossa kahden kaupungin, Helsingin ja Tallinnan metropolin syntymisen – ja se mahdollistaa tulevaisuuden kasvua.

–Yhdessä olemme isompia kuin Tukholma tai Amsterdam. Kun yhdistämme voimat, siitä tulee hyvin kiinnostavaa, Vesterbacka sanoo.

Tunneliprojekti loisi mahdollisuuksia myös uudelle asumiselle. Vesterbackan ja hänen kumppaneidensa suunnitelmissa tunnelijunalla olisi neljä asemaa: Yksi Helsinki-Vantaan lentokentällä, yksi Espoon Keilaniemessä, yksi Ülemisteen Tallinnan lentokentän lähellä ja yksi Helsingin edustalla rakennettavalla keinotekoisella saarella.

Kaikkien asemien ympäristöön tulisi asumista 50 000 ihmiselle, mikä tarkoittaisi uutta asumista 200 000 ihmiselle. Tämä varmistaisi, että Helsingin ja Tallinnan alueella olisi tarjolla edullista asumista, Vesterbacka sanoo.

Niin sanotusta virallisemmasta tunnelihankkeesta odotellaan nyt myös uutisia. Tässä FinEst Link -projektissa on selvitetty EU-rahalla Helsingin ja Tallinnan välisen rautatietunnelin hyötyjä ja kustannuksia. Selvityksen lopulliset tulokset esitellään helmikuun alkupuolella. Selvityksen ovat tilanneet esimerkiksi Helsinki, Tallinna ja Viron sekä Suomen liikenneministeriöt.