Hämeen poliisilaitos on saanut valmiiksi Hennalan vastaanottokeskuksen väkivaltaista välikohtausta koskevan raporttinsa. Vastaanottokeskusta operoiva Suomen punainen risti epäili poliisin käyttäneen tarpeettomasti voimakeinoja taltuttaessaan Hennalan keskuksen asukkaita. Poliisin riveistä puolestaan on kerrottu poliisimiesten joutuneen turvapaikanhakijoiden uhkaavasti ympäröimäksi.

Poliisi korostaa tiedotteessaan, että tapahtumista ei ole vireillä esitutkintoja ja että tapauksesta ei enää tiedoteta.

Marraskuun 5. päivänä poliisi hälytettiin Hennalan vastaanottokeskukseen ensimmäisen kerran hieman ennen kello yhtätoista illalla. Se ei aiheuttanut poliisin toimenpiteitä.

Seuraava tehtävä poliisille tuli tuntia myöhemmin kello 23.56 ja ilmoituksen mukaan vastaanottokeskuksessa tappeli 20–30 turvapaikanhakijaa. Paikalle lähetettiin koko Lahden alueen sen hetkinen partiovahvuus, mikä tarkoitti neljää poliisipartiota.

Vastaanottokeskuksen omat vartijat olivat ottaneet kiinni yhden turvapaikanhakijan ja yrittivät raudoittaa hänet, kun kymmenet muut olivat ympäröineet heidät ja paikalle tulleen poliisipartion. Tässä vaiheessa tilanne muuttui poliisin mukaan joukkojenhallinnaksi.

Poliisimies oli vartijoiden ja poliisien työrauhan turvaamiseksi käskyttänyt väkijoukkoa suullisesti, käsin ja lopulta tämän osoittauduttua riittämättömäksi käyttämällä paprikasumutinta. Kaksi sivullista altistui poliisin mukaan kaasulle.

Samaan aikaan muut poliisipartiot yrittivät pitää muita turvapaikanhakijoita erossa ensimmäisestä kahakasta estämällä heitä tulemasta ulos majoitusrakennuksesta. Tämäkin muuttui joukkojenhallintatilanteeksi, jossa poliisi käskytti väkijoukkoa suullisesti sekä lopulta voimakeinoihin turvautuen. Poliisi löi ihmisiä patukalla ja pani heitä rautoihin. Yksi turvapaikanhakija otettiin kiinni. Poliisin tehtävän teki haastavaksi se, että tilanteita oli päällä eri puolilla ja poliisi joutui hajauttamaan voimiaan.

Vielä tunti toisen hälytyksen jälkeen kello 00.57 oli vastaanottokeskukseen hälytetty poliisi kolmannen kerran. Tällä kertaa oli osa turvapaikanhakijoista yrittänyt tunkeutua majoitusrakennuksen toiseen siipeen, jonne he eivät itse kuuluneet. Paikalle lähetettiin jälleen neljä partiota ja kolme turvapaikanhakijaa otettiin kiinni ja vietiin säilöön.

Hämeen poliisilaitos katsoo, että häiritsevästi käyttäytyneiden ihmisten ja poliisien epäsuhta määrä huomioon ottaen poliisi onnistui saamaan tilanteen hyvin hallintaan.