Kustannusyhtiöiden Teos ja Uusi Suomi omistaja Niklas Herlin toivottaa tervetulleeksi uutisen Sanoman ja Bonnierin WSOY-kaupasta. Herlin arvioi kaupan olevan "luonteva".

- En jaksa pelätä Bonnierin kulttuurisukua. He ovat olleet Suomessa läsnä pitkään, eikä heistä ole maallemme haittaa ollut, hyötyä kylläkin, Niklas Herlin kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuorossaan.

- Kaunokirjallisuus ei oikein istu nykyaikaisen pörssiyhtiön muottiin.

Sanoma myi kaunokirjallisuuden kustannuksen Bonnierille, sillä pörssiyhtiön "on näytettävä tulosta koko ajan, suorastaan liian usein, neljän kuukauden välein". Herlin arvioi, että kaunokirjallisuuden kustantaminen ei istu kunnolla tähän tavoitteeseen.

- Otan esimerkiksi WSOY:n kirjailijan Jari Tervon. - - Nyt Tervo on hyvä bisnes, mutta onko pörssiyhtiön tulostavoitteilla aikaa odottaa 15-20 vuotta sitä, että yhdestä kirjailijasta saattaa kasvaa hyvä bisnes? Ei ole. Tuotekehitysprosessi on liian pitkä, Herlin kirjoittaa.

Kustannusalaa tuntevan Herlinin ainoa huoli kaupassa on vanhojen klassikoiden asema muuttuvassa kirjallisuusmaailmassa.

- WSOY:n niin sanotun backlistin kohtalo vähän mietityttää. Listalta löytyy "aika" paljon suomalaisen kirjallisuuden merkkipaaluja, tunnetuimpia lienevät Mika Waltari ja Väinö Linna. Koska "Tuntematon sotilas" ja "Sinuhe egyptiläinen" ovat ladattavissa lukulaitteeseen? Päättävätkö ruotsalaiset asiasta?

Lue Niklas Herlinin koko kirjoitus Puheenvuorossa.