Antti Rinne (sd.) ja Petteri Orpo (kok.) ottivat tänä aamuna yhteen väittelyssä.Kuva: Minna Karkkola / Uusi Suomi

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvostelee kovin sanoin valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen kohumuistiota sote-uudistuksen säästöpotentiaalista. Rinne ryöpytti aamun väittelyssä Orpoa aiheesta.

Rinne ja Orpo kohtasivat Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä väittelytilaisuudessa. Rinne nosti esiin viime päivinä puhuttaneen Hetemäen muistion, jonka Talouspolitiikan arviointineuvosto lyttäsi maanantaina. Muistio on herättänyt jo aiemmin voimakasta julkista kritiikkiä muun muassa, koska se vahvisti, ettei valinnanvapaus tule säästämään rahaa. Sen sijaan Hetemäen mukaan soten 4,6 miljardin säästöpotentiaalin tulisi pääosin digitalisaation vaikutuksista ja 0,6 miljardin osalta palveluintegraatiosta.

Muistiosta kiisteltiin Helsingin Sanomien tietojen mukaan aiemmin valtiovarainvaliokunnassa, joka antoi kriittisen sote-lausunnon viime torstaina. Helsingin Sanomien mukaan kiistaa oli siitä, voidaanko Hetemäen muistioon viitata lausunnossa ja lopulta se rajattiin pois. Rinne nosti viime päivien kuohunnan esiin aamun väittelyssä.

–Sinun oma valtiosihteerisi, kansliapäällikkö Hetemäen Martti joutui minusta aivan käsittämättömän kummalliseen tilanteeseen, joutui tuomaan eduskuntaan sellaisen kummallisen höttöpaperin, joka ei kelvannut edes valtiovarainvaliokunnan lausunnon pohjaksi millään tavalla, Rinne syytti.

Hän viittasi myös arviointineuvoston lausuntoon. Lue lisää: Professoreilta täystyrmäys hallitukselle: Sote-uudistusta ei voida perustella säästöillä – uskottavia laskelmia ei ole

–Se kertoo siitä, että asiantuntijat, ihmiset jotka työskentelevät järjestelmän piirissä, ovat tosi pelokkaita, pelkäävät sitä, mitä tässä tulee tapahtumaan sosiaali- ja terveysjärjestelmälle. Minä yhdyn tähän pelkoon, Rinne sanoi aamulla.

Hän sanoi, ettei tunne yhtään asiantuntijaa, joka uskoisi sote-kustannusten pysyvän kurissa. Rinteen mielestä syynä on sote-markkinoiden avaaminen, jota kokoomus on ajanut valinnanvapauden nimissä. Rinteen mielestäkin yksityisiä yrityksiä on järkevä hyödyntää, mutta ei kokoomuksen ajamassa mittakaavassa.

Orpo puolustautui muistuttamalla sote- ja perustuslakiasiantuntijoiden hyväksynnästä, joka tuli hallituksen julkistettua korjatun valinnanvapauslakiesityksensä maaliskuussa. Hallituksen sote-esitystä aiemmin kritisoineet asiantuntijat ottivat tuolloin kantaa uudistuksen puolesta ja kohauttivat etenkin opposition keskuudessa ulostulollaan. Lue myös: Sote-käännöksen tehnyt professori näyttääkin vain keltaista valoa – ”Asiantuntijan tehtävä ei ole kerätä suosiota oppositiosta”

Orpon mielestä Rinne viittaa asiantuntijoihin heppoisin eväin, sillä hänen mukaansa on myös asiantuntijoita, jotka pitävät uudistusta hyvänä.

–Usko pois! Siihen on rakennettu järjestelmä, joka pitää kulut kurissa ja tuo avoimuuden myöskin kilpailuun ja siihen, että yritykset ovat mukana, Orpo sanoi viitaten valinnanvapauteen.

–Kyllä minä uskon siihen, että näihin tavoitteisiin päästään.

Aiemmin Orpo ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasivat Hetemäen muistion nostattamaan kohuun, että valinnanvapaudesta ei ollut tarkoituskaan säästää. Koko sote-uudistuksesta on odotettu kolmen miljardin euron säästöä kustannusten kasvun taittuessa. Lue tarkemmin: Sipilän ja Orpon vakuuttelu nollasäästöstä hämmensi – Näin hallitus alkujaan arvioi sote-säästöä

Lue myös:

Petteri Orpo kohun jälkeen: Soteen tullee korjauksia mutta paketti viedään maaliin

Professori hämmästelee hallituksen sote-kiirettä: ”Olisi järkevää siirtää puolella vuodella”

HUS luuttuaa lattiaa Hetemäen sote-laskelmilla: ”Muistio on harhaanjohtava, jopa vilpillinen”

Professori: ”Maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa”

Ylilääkäri tyrmää kansliapäällikön sote-laskelman: ”Lievästi sanottuna ylioptimistinen”

”Ovatko nämä ihmiset seonneita? Ei mitään laskelmia yhtään mistään”- Hjallis Harkimo tylyttää sotea IL-blogissa

Kohutun sote-paperin tehnyt kansliapäällikkö: ”Ydinkysymys on, pystyykö uudistus ratkaisemaan nämä 2 ongelmaa”