Lääkäritaustainen oppositiokansanedustaja Mia Laiho (kok) kritisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuoretta kasvomaskisuositusta torsoksi.

”On hienoa, että vihdoin saatiin kauan odotettu maskisuositus, mutta miksi näin yksinkertaisesta asiasta on tehty näin vaikea”, Laiho kritisoi tiedotteessaan.

”Maskisuositus pitäisikin ehdottomasti ulottaa myös valtakunnalliseen liikenteeseen. Turvavälin pitäminen on hankalaa pitkänlinjan busseissa, junissa ja lennoilla, jotka ylittävät eri maakuntien rajat. Kaukoliikenteen linja-autoissa ja junavaunuissa vietetty altistumisaika on myös selvästi pidempi”, Laiho jatkaa.

LUE MYÖS:

Laiho ihmettelee, miksei suosituksessa mainita, koskeeko suositus myös junien ja linja-autojen laitureita, pysäkkejä, odotusauloja tai satama- ja lentokenttäterminaaleja.

”Miten edes voidaan ajatella, ettei lentokentältä tai Helsingistä esim. Joensuuhun, Savonlinnaan, Seinäjoelle tai Kokkolaan junalla tai bussilla siirtyvä matkustaja tartuttaisi siellä yhtä lailla kuin HSL:n bussissa ja matkustusaika on vielä pidempi", hän hämmästelee.

”Olen erityisen huolissani myös taksinkuljettajien turvallisuudesta. Heidän kyydissään liikkuu päivittäin paljon ihmisiä ja taksia käytetään paljon myös lääkärissäkäyntiin. Suosituksessa ei ole millään tavalla huomioitu taksiliikennettä. Suosituksen tulisi ehdottomasti koskea myös taksien asiakkaita”, Laiho jatkaa.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun:

•olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää

•olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

•palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta, THL toteaa.