Sekä opposition edustajat että SAK:n edustajat ovat tyrmänneet pääministeri Juha Sipilän (kesk) kommentit ensi viikolla eduskunnalle annettavasta tiedonannosta ja sen seurauksista. Tiedonanto koskee hallituksen työllisyyspolitiikka, jonka osa niin sanottu irtisanomislaki on.

”Jos eduskunta nyt linjaa sen, että tätä valmistelua jatketaan, niin kyllä se aika erikoista olisi, jos lähdetään eduskunnan linjausta vastoin jatkamaan poliittisia lakkoja ja työtaisteluja”, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö huomauttaa, ettei eduskunta ota kantaa tuleviin lakeihin.

”Pääministerin perustelut sekaisin ja epädemokraattisia. Ei eduskunta ota kantaa tuleviin lakeihin, jos hallituspuolueet antaa luottamuksen hallitukselleen työllisyyspolitiikassa. Demokratiaan kuuluu myös oikeus protestoida, se oikeus on ay-liikkeelläkin - vaikkei siitä pitäisi”, Niinistö kommentoi Twitterissä.

Hän jatkaa, että halutessaan länsimaisessa demokratiassa saa myös protestoida jälkikäteen eduskunnan säätämiä lakeja.

”Se on perustuslain suojaamaan poliittisen mielipidevapauden piirissä. Ihan outoa väittää muuta. Sen sijaan, että Sipilä perustelee lakiesitystään hän taas jyrää eri mieltä olevia.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei usko tiedonannon ja sitä koskevan äänestyksen muuttavan tilannetta mitenkään.

”Eivät ne (poliittiset työtaistelut) näillä näkymin lopu, eli ei näytä siltä, että keskiviikko muuttaisi tilannetta. Pyrimme edelleen vaikuttamaan, että irtisanomislakia ei tule”, Eloranta sanoo Iltalehdelle.

Ammattiliitot järjestivät 3. lokakuuta yhden päivän lakon hallituksen irtisanomislakisuunnitelmia vastaan. Eloranta ei lähde arvioimaan mitä keinoja hallitusta vastaan jatkossa käytetään.

”Liitoilla on jo asiasta päätöksiä, joista ne infoavat myöhemmin. Sen mukaan mennään. En osaa arvioida mille sektorille ja millä laajuudella ne toteutuvat.”

Sipilä linjasi sunnuntaina, ettei eduskuntaa vastaan pitäisi lakkoilla.

”Itse olen sitä mieltä, että kyllä poliittisia lakkoja saa Suomessakin järjestää ja siihen oikeutus, se on osa demokratiaa. Pitää olla äärimmäisen huolellinen, milloin näin järeää työkalua käytetään. Silloin kun eduskunta on asiasta lausunut, kynnyksen pitäisi olla hurjan paljon korkeammalla. Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla.”

Sdp:n kansanedustajan Sirpa Paateron mukaan Sipilän kommentit kuulostavat ”temppuilulta”.

”Kuulostaa temppuilulta kun tiedetään että kyse on yhdestä laista. Saas nähdä mistä sitten äänestetään”, hän tviittasi.

Tiedonannosta tekee erikoisen se, että esitystä henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä ei ole vielä annettu eduskunnalle, vaan eduskunta keskustelee ensi viikolla siitä, pitäisikö hallituksen jatkaa nykyisellä linjallaan.

”Ei tässä lain yksityiskohtiin oteta kantaa. Tiedonannon tarkoituksena on nimenomaan hakea poliittinen linjaus asialle”, Sipilä kommentoi.

Hän korosti, että lain suuret linjat ovat ”kaikkien tiedossa” ja lausuntokierroksella ollut luonnos on kaikkien nähtävillä.

Tiedonantokeskustelu käydään eduskunnassa tiistaina ja keskiviikkona äänestetään, jatkaako hallitus linjaansa vai ei.

Lue myös:

Nyt tuli Juha Sipilän perustelu - Yle: ”Otettiin käyttöön järein työkalu, mitä hallituksella on”

Hallituksen tiedonannon ryöpytys jatkuu: ”Kyse ei ole harkitusta riskistä vaan poliittisesta ilmaveivistä”

”Toivon, että pääministeri Juha Sipilä ei lähde pikavoittojen toivossa romuttamaan yhteistyötä” - Näin ay-pomo perustelee päätöstä työtaisteluista

Sanaharkka Juha Sipilän päätöksestä: ”Poliittista teatteria ja ylimielistä huijausta”

”Hallitukselta ovela taktiikka – mutta se käy pian vaaralliseksi”

Juha Sipilä: ”Käytämme poikkeuksellista keinoa” – eduskunta äänestää hallituksen työllistämislinjasta