Kokoomuksessa vaaditaan edelleen pääministeri Antti Rinteeltä (sd) selvitystä kohua herättäneestä brexit-lausunnosta.

Rinne selitti myös kansainvälisesti puhuttanutta lausuntoaan sunnuntaina painottamalla, että Suomen hallituksen ja EU:n brexit-linja ei ole millään tavoin muuttunut.

”Jos on vähänkin ymmärrystä Euroopan unionin toiminnasta, tietää sen, että Ranskan presidentillä tai Suomen pääministerillä ei ole kummallakaan mandaattia asettaa mitään takarajoja. Mandaatti on tällä hetkellä Eurooppa-neuvostolla ja toisaalta komission (pääneuvottelijalla Michel) Barnierilla. Nämä ovat ne paikat, joissa asioita viedään eteenpäin”, hän sanoi STT:lle.

Rinne vieraili keskiviikkona Pariisissa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin luona. Tilaisuuden jälkeen Rinne ilmoitti, että takaraja Britannian kirjallisille ehdotuksille on syyskuun loppu.

”Jos ei silloin, sitten asia on ohi”, Rinne sanoi Pariisissa.

Lausunnosta nousi kohu, koska Euroopan komission tiedottaja joutui korjaamaan sitä. Komissio korosti, ettei takarajaa ole ja että komissiolle virstanpylväs on lokakuun puolivälissä pidettävä Eurooppa-neuvoston huippukokous.

Rinteen mukaan keskiviikkoisessa lausunnossa ei ollut kyse oikeudellisesti sitovasta takarajasta vaan tarkoituksena oli luoda painetta brittihallituksen suuntaan. Rinne korostaa STT:n haastattelussa, että Britannian ehdotusten oikeudellinen arviointi vie aikaa. Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun lopussa, ellei toisin sovita.

Suuren valiokunnan kokoomusryhmä eli kansanedustajat Ville Kaunisto, Arto Satonen, Sofia Vikman, Anne-Mari Virolainen, Sinuhe Wallinheimo, Pia Kauma ja Ben Zyskowicz, vaati lauantaina pääministeriltä selvitystä lausunnosta.

”Onko Antti Rinne itsenäisesti päättänyt, että hän voi ottaa brexitin omiin käsiinsä? EU-puheenjohtajamaan pääministerinä hänen pitäisi tietää, että päätökset koskien brexitiä tehdään neuvostossa. EU:n jäseniksi jäävät 27 jäsenvaltiota ovat olleet brexitissä hyvin yhtenäinen ja sitä ei saa missään nimessä vaarantaa”, he totesivat.

Rinteen mukaan selvitykseen ei ole tarvetta, koska hallituksen kanta on ennallaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on toista mieltä.

”Hänhän ei sitä toki päätä. Jos Suomen eduskunta ja suuri valiokunta haluaa pääministeriltä selvityksen, niin silloin se tulee totta kai antaa”, hän tviittasi sunnuntai-iltana.