Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Sofia Vikman ovat ”tyytyväisiä tänään julkaistun ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon suoraan tekstiin Suomen heikentyneestä turvallisuustilanteesta ja Venäjästä”.

– Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta uskalletaan vihdoin puhua suoraan ja tilannetta kaunistelematta. Tämä on hyvää jatkoa huhtikuussa hallitukselle luovutetulle Nato-arviolle, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa istuva Vikman sanoo.

LUE LISÄÄ: Suomen valtionjohto: ”Sotilaallisen voiman käyttöä Suomea vastaan ei voida sulkea pois”

– Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne on syytä ottaa tosissaan. Selonteossa sanotaan suoraan, että EU:n jäsenenä Suomi ei voisi olla ulkopuolinen, jos sen lähialueella tai muualla Euroopassa turvallisuus olisi uhattuna, eduskunnan puolustusvaliokunnassa istuva Pelkonen toteaa.

– Hallitus katsoo, että Naton läsnäolo ja toiminta vakauttavat turvallisuustilannetta. On huomattava, että vakauden luominen Itämeren alueelle voi tarkoittaa myös sitä, että Suomi liittyy Natoon, Vikman sanoo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että selontekoon ei sisälly piiloviestiä siitä, että Natoon pitäisi mennä tai olla menemättä.