Hiihtoliitto vahvisti maanantaina, ettei Mika Kulmala jatka Hiihtoliiton toiminnanjohtajana. Hän jättää myös tehtävänsä Hiihtoliiton myynti- ja markkinointiyhtiö Nordic Ski Finland Oy:ssä, jossa hän oli toimitusjohtajana.

Kulmala oli työskennellyt Hiihtoliitossa seitsemän vuoden ajan. Sinä aikana suomalaiset maastohiihtäjät voittivat seitsemän olympiamitalia, joista kaksi oli kultaisia. MM-kisoissa Lahdessa 2017 suomalaishiihtäjät voittivat viisi mitalia.

Kulmalan aikana Hiihtoliiton taloudellinenkin toiminta kehittyi.

- Teimme näiden vuosien aikana Hiihtoliitossa merkittävän muutosprosessin. Perinteisen lajiliiton toimintatavat ja johtamiskulttuuri nykyaikaistettiin ennätysvauhtia. Pohjoismaiset hiihtolajit palasivat omista lajiyhdistyksistään takaisin Hiihtoliittoon ja toimivat nykyisin erinomaisesti yhdessä hiihtourheilun edistämiseksi Suomessa ja kansainvälisesti, Kulmala ilmoittaa tiedotteessa.

- Myös yhteistyö alppihiihdon ja freestylen lajiyhdistyksen Ski Sport Finlandin ja muiden urheilun toimijoiden kanssa on kehittynyt hyvälle tasolle. Samalla keskitimme Hiihtoliiton kaupallisen toiminnan Nordic Ski Finlandiin ja olemmekin saaneet yhteistyökumppanirahoituksen mukavaan kasvuun, Kulmala jatkaa.

Maastohiihdossa menestys ei urheilullisella puolella vastannut tällä kaudella kuitenkaan odotuksia. Lahden MM-kisojen ja Pyeongchangin olympialaisten jälkeen tuli romahdus, kun Iivo Niskasen 15 kilometrin kisan pronssi jäi Suomen ainoaksi mitaliksi Seefeldin MM-kisoista.

Seefeldissä kohua herätti Suomen naishiihtäjien kritiikki suksihuoltoa kohtaan. Kauden lopulla Suomen maastohiihdon kirkkain tähti Iivo Niskanen vaati puolestaan muutoksia maajoukkuetoimintaan.

Spekuloitavaksi jää, vaikuttiko Kulmalan lähtöön maastohiihtäjien tämän kauden odotettua heikompi menestys? Työnsä hän hoiti hyvin, mutta menestyskäyrän kääntyessä laskuun on tietysti hyvä jättäytyä sivuun ja antaa vetovastuu muille.

Hiihtoliiton vt. toiminnanjohtajana aloittaa 1.4. Hiihtoliiton hallintojohtaja Marleena Valtasola.