Suomen lupaavin nuori jääkiekkopelaaja Mikael Granlund on aiheuttanut vakavia hankaluuksia urheiluperheen ja kovan ammattilaisurheilun välille. Juuri 17 vuotta täyttänyt Granlund ei voi pelata missään sarjassa.

Granlundin piti pelata eilen HPK:ta vastaan, mutta hänet poistettiin kokoonpanosta ennen ottelua "sopimusteknisiin syihin" vedoten.

Granlundin asioita Suomessa hoitava Ilkka Larva kertoo Uudelle Suomelle, että vaihtoehtoja ei ollut. Granlund oli allekirjoittanut normaalin ”blankon” pelaajavakuutuksesta, johon ei sisältynyt pelisopimuksia.

Larvan mukaan sopimusta oli sörkitty jälkeenpäin. Teinipoika oli kävellyt kotiin mukanaan vakuutussopimus, joka olikin muuttunut monivuotiseksi pelaajasopimukseksi.

Oulunsalolaisen pojan vanhemmat joutuivat hämmästyneinä lukemaan alaikäisen poikansa sopimusta. Larvan mukaan nuorukaisen pelaajasopimuksesta ei ollut tiedon häivää ennen Oulun Kärppien sopimustemppuilua.

- Olisivat edes voineet ottaa yhteyttä, Larva sanoo.

Larvan mukaan nuoren kiekkolupauksen kannalta tilanne on järjetön. Pelihalukas nuorukainen ei voi pelata ilman vakuutusta, ja pelaaja- ja vakuutussopimukset sanottiin irti heti Granlundin asianajajan niistä kuultua.

Kärpät yrittää sitoa nuorukaisen kahden kauden sopimukseen, jonka täyttäminen halutulle pelaajalle on hankalaa, halpahintaista eikä ainakaan houkuttelevaa. Ja vanhemmille täysi yllätys.

Larvan amerikkalainen yhtiökumppani Todd Diamond käyttää pohjoisamerikkalaiseen tapaan värikkäämpää kieltä. Hänen mukaansa Oulun Kärpät on pelannut petollista peliä.

- Tällä pilataan maailmanluokan suurlupaus. Kaikki haluaisivat nähdä Mikaelin kentällä. Ei tällaista tehdä edes Venäjällä.

Alle 18-vuotias ei Suomessa voi yleensä tehdä sopimuksia ilman holhoojansa hyväksyntää.