Maailmassa ei ole naisille juuri pahempaa paikkaa kuin Afganistan. Joidenkin edistysaskelten jälkeen naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ja syrjintä on muuttunut maassa jälleen jokapäiväiseksi, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Naisia ja tyttöjä murhataan, raiskataan, uhkaillaan ja pakotetaan avioliittoon. Viranomaiset eivät pysty suojelemaan naisia eivätkä rikoksentekijät joudu vastuuseen teoistaan, HRW sanoo tuoreessa raportissaan.

Afganistanin naisten asema vaikutti paranevan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtama liittouma syöksi vallasta maata tiukan islamilaisen lain mukaan hallinneen Taleban-liikkeen. Talebanin aikana naiset eivät saaneet käydä töissä tai koulussa, ja he olivat täysin miespuolisten sukulaistensa ja aviomiestensä armoilla.

– Naisten oikeudet paranivat vuosina 2001–2005. Nyt tilanne on kuitenkin huonontunut monilla alueilla, raportissa todetaan.

HRW arvostelee Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa, joka ilmoitti viime viikolla lisäjoukkojen lähettämisestä Afganistaniin, mutta ei puheessaan maininnut sanallakaan maan naisten tilannetta.