Suomen hallituksen ilmastopoliittisen neuvonantajan, kansanedustaja Oras Tynkkysen (vihr.) mukaan tunnelma Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluissa alkaa olla epätoivoinen.

-Aika alkaa loppua, ja todennäköisyys säällisen sopimuksen saamisesta laskee koko ajan. Ei se mahdotonta ole, mutta erittäin vaikeaa jo, Tynkkynen manaa Uudelle Suomelle.

Puheenjohtajamaa Tanska ei aio esitellä ehdotusta uudesta ilmastosopimuksesta tänään torstaina, toisin kuin oli odotettu, ja sopimusvastuun jättäminen Kiinan johtamalle kehitysmaaryhmälle on riskipeliä.

Kööpenhaminan neuvotteluita on tituleerattu jopa ihmiskunnan historian tärkeimmiksi. Esimerkiksi Ison-Britannian pääministeri Gordon Brown on sanonut, että "planeetalle ei ole olemassa suunnitelmaa B", mikäli Kööpenhaminassa epäonnistutaan.

Tynkkynen pitää suurimpana syynä neuvottelujen vaikeuteen kehitysmaiden välistä eripuraa ja "joustamatonta käytöstä". Tanskan neuvottelutaktiikkaa, jossa vastuu sopimuksen aikaansaamisesta siirretään neuvotteluryhmien kautta Kiinan ja muiden neuvotteluja hidastaneiden maiden harteille, Tynkkynen pitää erittäin suurena riskinä.

-Aika on näin tiukilla ja pohja täysin hajanainen.

-Tosin kun tietää, miten mahdotonta on 194 maan voimin muokata kiistellystä luonnoksesta kaikille sopivaa, en yllättyisi, jos puheenjohtaja vielä esittäisi jonkinlaisen sopimuksen.

Kiina on jo aikaisemmin viestinyt, ettei se usko sopimuksen syntyyn, ja ehdottanut sopimuksen sijasta lyhyttä poliittista julistusta.

Kööpenhaminan hypetetyn jättikokouksen lässähtäminen pannukakuksi olisi Tynkkysen mukaan luonnollisesti valtava pettymys ja takaisku ilmastonlämpenemisen vastaiselle taistelulle.

-Sitä en tiedä, olisiko se sellainen takaisku, josta ei enää noustaisi. Hirvittävän iso momentti tässä kuitenkin menetetään. Tässä puhutaan ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Kehitysmaiden hangoittelua Tynkkynen pitää lyhytnäköisenä.

-Jos sopimusta ei synny, ensimmäisenä kärsivät juuri kehitysmaat. Kiinan annetaan dominoida kehitysmaaryhmän puheita, vaikka en ole ihan varma, vastaako sen linja enää kaikkien maiden linjaa.

Kokouksen on määrä päättyä perjantaina, mutta sen jatkumista lauantaille pidetään mahdollisena.