Suomessa on alkanut ”historiallinen rakennusbuumi”, hehkuttaa Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan.

Asuinrakentaminen on pankin mukaan nyt ennätyksellisellä tasolla.

– Alkuvuoden aikana paljastui rakennusalalla pitkään odotettu positiivinen yllätys: uudisrakentaminen on lähtenyt kovaan lentoon ja aktiviteetti on keskittynyt ennennäkemättömästi pk-seudulle ja muutamiin kasvukeskuksiin. Nyt asuntorakentaminen on noussut oikealle uralle, mutta edellisten vuosikymmenien krooninen alituotanto painaa yhä taustalla, Hypon katsauksessa todetaan.

– Viime vuonna peräti yli 40 prosenttia uusista asuntoaloituksista sijaitsi [pääkaupunkiseudulla]. Lukema on historiallinen ja kertoo pk-seudun kuntien aiempaa vakavammasta suhtautumista asuntotarjontaan, katsaus jatkuu.

– Suomessa asuntokuntien keskikoko pienenee yhä: nyt yli 40 prosenttia on yhden ja yli 75 prosenttia yhden tai kahden hengen kotitalouksia. Vihdoin pienasuntopulaan on herätty, Hypo iloitsee.

Toisaalta omakotialoitukset ovat pankin mukaan valahtaneet pohjalukemiin.

– Rakennusalan luottamus, myönnettyjen rakennuslupien käänne ja kahden elintärkeän liikenneinvestoinnin, Raide-Jokerin ja Tampereen pikaraitiotien, eteneminen antavat toivoa vakaista asuntomarkkinoista ja terveestä kaupungistumisesta tulevaisuuden Suomessa, pankki kuitenkin positiivissävytteisesti lausuu.

Vaikka kevät on aina asuntokaupan ruuhka-aikaa, Hypon mukaan kehitys ja tulevaisuudennäkymät ovat nyt valoisammat kuin vuosikausiin. Kauppamäärät kohoavat, uskallus lisääntyy asuntokaupoilla ja hinnat toipuvat myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, pankki kuvailee.