Ruotsin pääministeri vaihtuu, mutta hallituksen muodostamisesta länsinaapuriin odotetaan vaikeaa, Kauppalehti kertoo.

Ruotsin valtiopäivillä tehtiin tiistaina poliittista historiaa. Parlamentti äänesti istuvan pääministerin, sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin kumoon pääministerin luottamusäänestyksessä. Vastaavaa ei ole nähty koskaan aiemmin.

Löfven kaatui äänin 204–142, Sveriges Radio kertoo.

Punaviherblokki oli vaaleissa niukasti suurempi kuin porvariallianssi ja sosiaalidemokraatit suurin puolue. Porvariallianssipuolueet äänestivät maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraattien kanssa Löfveniä vastaan. Pääministerin tulee väistyä, jos enemmistö äänistä on häntä vastaan.

Löfven kuitenkin jatkanee toimitusministeristön vetäjänä, kunnes uusi hallitus on muodostettu.

Toimivaa hallituspohjaa ei ole näköpiirissä. Kummallakaan perinteisellä poliittisella blokilla ei ole enemmistöä valtiopäivillä. Ruotsidemokraatit on välissä kolmantena blokkina.

Kumpikaan blokki ei saa budjettiaan läpi, jos ruotsidemokraatit asettuvat vastustajan puolelle.

Keskustapuolue ja liberaalipuolue ovat ilmoittaneet, etteivät ne suostu hallitukseen, joka tarvitsee tukea ruotsidemokraateilta tai tekee puolueen kanssa yhteistyötä.

Keskustalle ja liberaaleille sopisi sosiaalidemokraattien tuki. Löfven on kuitenkin sanonut, ettei sosiaalidemokraatit lähde porvarihallituksen tukipuolueeksi.

Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin unelma olisi hallitus kokoomuspuolue moderaternan ja kristillisdemokraattien kanssa. Se saattaa olla myös moderaternan puheenjohtajan Ulf Kristerssonin ainoa mahdollisuus nousta pääministeriksi.

Ruotsidemokraatit ovat ilmoittaneet äänestävänsä jokaista hallitusvaihtoehtoa vastaan, jossa puolueelle ei anneta vaikutusmahdollisuuksia.