Tänään lokakuun 1. päivänä astuu voimaan useita suomalaisten arkeen vaikuttavia uudistuksia: alkoholivero nousee, ruuan arvonlisävero laskee, poliisi ottaa käyttöön uuden nopeusvalvontaohjeen ja myös tullin huijaamisesta aletaan rankaista ankarammin.

Kuluttajan ruokalasku halpenee hieman, kun ruuan arvonlisävero laskee tänään 12 prosenttiin nykyisestä 17:stä. Kuluttajahinnoissa alennus toteutuu 4,3 prosentin suuruisena.

Alkoholinveronkorotus nostaa eniten väkevien juomien hintoja.

Viinan hinta nousee runsaat seitsemän prosenttia ja väkevien viinien hinta viisi prosenttia. Siiderit ja oluet kallistuvat runsaat kolme prosenttia.

Vähiten kallistuvat miedot viinit, joiden hinta nousee vajaat kolme prosenttia.

Poliisi ottaa tänään käyttöön uuden nopeusvalvontaohjeen, jonka mukaan sakko rapsahtaa, jos valvontalaitteen näyttämä ylinopeus on vähintään 11 kilometriä tunnissa. Huomautuksen saa, jos ylinopeutta on 6-10 kilometriä tunnissa.

Poliisin mukaan huomautusten määrä nousee merkittävästi. Yhtenäisten ohjeiden tarkoituksena on vähentää liikenneonnettomuuksia.

Myös tullin huijaamisesta voidaan tästä päivästä alkaen rangaista aiempaa ankarammin.

Tulliselvitysrikoksesta voi olla kyse esimerkiksi silloin, jos tullille annetaan väärää tietoa tavaran arvosta. Myös tavaroiden tuonnin mahdollistaminen väärillä tiedoilla saatetaan tulkita tulliselvitysrikokseksi.

Mikä on mielestäsi päivän huonoin uudistus? Ota kantaa US-kyselyssä.