Ruotsin valtiopäivät teki keskiviikkona historiallisen päätöksen, kun se äänesti kokoomuspuolueen puheenjohtajaa Ulf Kristerssonia vastaan parlamentissa. Samalla Ruotsi otti askeleen lähemmäs uusintavaaleja.

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén esitti Kristerssonia pääministeriksi. Kristersson yritti saada läpi hallituspohjan, jossa oli mukana hänen oman puolueensa moderaternan lisäksi kristillisdemokraatit.

Moderaterna sai vaaleissa 19,8 prosenttia äänistä ja kristillisdemokraatit 6,3 prosenttia.

Valtiopäivät äänesti puhemiehen esitystä vastaan, mitä ei ole tapahtunut koskaan aiemmin. Kyllä-ääniä tuli 154, vastaan äänesti 195.

Moderaternan ja kristillisdemokraattien allianssiblokkiin kuuluvat keskustapuolue ja liberaalit äänestivät punaviherblokin kanssa Kristerssonia vastaan, vaikka puolueet lähtivät vaaleihin lupauksella ajaa Kristerssonin johtamaa allianssihallitusta.

”Emme halua antaa nationalistiselle ja populistiselle ruotsidemokraateille ratkaisevaa vaikutusvaltaa suhteessa uuteen hallitukseen. Se on historiallinen valinta. Siksi keskustapuolue äänestää: ei”, sanoo keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf.

Lööfin mukaan hallituspohja pitää löytyä poliittisen kentän keskellä olevien kuuden puolueen kesken, ja äärilaidoilla olevat ruotsidemokraatit ja vasemmistopuolue pitää jättää ulos.

Ruotsidemokraattien äänisaalis syyskuun alun vaaleissa oli 17,5 prosenttia. Keskustapuolue sai 8,6 prosenttia äänistä ja liberaalipuolue 5,5 prosenttia. Vasemmistopuolue keräsi 8,0 prosenttia äänistä.

Ruotsidemokraatit äänestivät Kristerssonin puolesta.

Blokkipolitiikka luhistumassa

Ruotsissa on puhuttu vaalituloksen jälkeen perinteisen blokkipolitiikan kuolemasta. Etenkin keskustaoikeistolaisen allianssiblokin välit ovat rakoilleet vaaleja seuranneissa hallitustunnusteluissa.

Keskustan ja liberaalien ääni oman blokkinsa pääministeriehdokasta vastaan vahvistaa näkemyksiä allianssin lopusta, vaikka Lööf yrittää edelleen puhua allianssin puolesta.

"Käytännössä emme äänestä Ulf Kristerssonia vastaan allianssin pääministeriehdokkaana. Kysymys ei ole allianssin tulevaisuudesta, vaan ruotsidemokraattien vaikutusvallasta."

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson muistutti, että vaikutusvallan antamisesta päättävät äänestäjät.

"Emme odota vaalitulosta suurempaa roolia", Åkesson sanoi.

Ruotsin vaalit pidettiin 9. syyskuuta. Punaviherblokki sai vaaleissa 144 paikkaa, keskustaoikeistolainen allianssiblokki 143 paikkaa ja ruotsidemokraatit 62 paikkaa.

Stefan Löfvenin punaviherhallitus kaatui valtiopäivien luottamusäänestyksessä 25. syyskuuta.

Seuravaksi hallitustunnustelut jatkuvat puhemiehen johdolla. Todennäköisiä vaihtoehtoja on mainittu kaksi:

Joko sosiaalidemokraattien Löfven saa samanlaisen mahdollisuuden yrittää viedä ehdottamaansa hallituspohjaa läpi valtiopäivien äänestyksessä kuin Kristersson sai tai sitten keskustan Lööf pääsee vetämään hallitustunnusteluita.

Puhemiehellä on neljä yritystä esittää pääministeriehdokasta. Jos yksikään niistä ei johda valtiopäivien luottamusta nauttivan hallituspohjan syntyyn, maassa pitää järjestää ­uudet vaalit kolmen kuukauden sisällä.