Oppositiopuolue kokoomuksen poliitikot syyttävät pääministeri Antti Rinnettä (sd) vaalivoiton hankkimisesta eläkelupauksella, jota tämä ei kykene kokonaisuudessaan pitämään – ainakaan toistaiseksi.

”‏Aikamoinen oli tämä demarien eläkepetos. Luvattu 100€ kuihtui nyt kymppeihin ja monet eivät saa senttiäkään. Historiallinen vedätys ja sumutus”, kirjoittaa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen Twitterissä.

”Onko eläkeläisille luvattu vappusatanen Suomen poliittisen lähihistorian suurin huijaus? On”, tviittaa kokoomuksen eduskuntaryhmän talouspoliittinen sihteeri Sakari Rokkanen.

Rinteen hallituksen esitys tietäisi alimpiin takuueläkkeisiin 50 euron ja alimpiin kansaneläkkeisiin 30 euron korotuksia, mutta esimerkiksi 1000 euron eläkkeisiin enää noin 19 euron korotusta. Noin 1200 euron eläkkeissä korotus olisi muutamia euroja, ja noin 1300 euron jälkeen korotusta ei tule.

LUE MYÖS: Antti Rinteen korotuksen raja onkin 1200–1300 €/kk – Tonnin eläkkeellä saa +19€/kk

Rinne lupasi alun perin kuuluisassa vappupuheessaan, että kaikkia alle 1400 euron eläkkeitä korotettaisiin 100 eurolla. Hän ei kuitenkaan luvannut korotuksen tekemistä kerralla, vaan usean vuoden ja yhden tai kahden vaalikauden aikana. Lupaus muistetaan tästä huolimatta vappusatasena.

Kokoomuslaisten kriittisyyttä on myös arvosteltu, koska pienet eläkkeet kuitenkin nousevat, ja saattavat nousta lisääkin tulevina vuosina. Rinteen hallitus on kehottanut työmarkkinajärjestöjä etsimään keinoja korottaa muita kuin takuu- ja kansaneläkkeitä. Eläkejärjestöt ovatkin kiittäneet päivän uutista suunnanmuutokseksi ja hyväksi aluksi koko vappusatasen lunastamiselle.

Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala selittää puolueensa kriittisyyttä omassa viestissään.

”Kritiikin kulma on, että etenkin SDP:n vaalivoitto merkittävältä osin otettiin lupauksilla, jotka hyvin todennäköisesti tiedettiin jo niitä annettaessa käytännössä mahdottomiksi toteuttaa. Äänestäjän kuluttajansuojan kannalta on tärkeää muistuttaa tästä”, Vesala kirjoittaa.

Alla kokoomuspoliitikkojen tviittejä aiheestä.

LUE MYÖS:

Rinteelle välitön palaute: Hyvä alku luvattuun 100 euron korotukseen – ei riittävä

Antti Rinteen ”vappusatanen” kutistui: 600 000 suomalaisen eläke nousee hieman