Suomi on saamassa historiansa suurimmat sotalaivat, kertoo Tekniikka&Talous. Merivoimille hankitaan neljä monitoimikorvettia, jotka ovat yli satametrisiä.

Neljä uutta isoa laivaa korvaa seitsemän käytöstä poistuvaa alusta.

Uusien alusten valmistus on alkamassa Raumalla Rauma Marine Constructionsin telakalla ensi vuoden aikana. Uusia aluksia rakennetaan 2019–2024 ja ensimmäisen aluksen koeajojen on määrä alkaa vuonna 2022. Uudet korvetit tulevat käyttöön vuosina 2022–2027.

Laivakaupan hinta on veronmaksajille kova – 1,2 miljardia euroa, joka tulee normaalin puolustusbudjetin ulkopuolelta. Kotimaisuusaste tuo kuitenkin takaisin työllistymisvaikutuksina. Työ Rauman telakalla on noin 500 miljoonan euron arvoinen.

Sotalaivaprojekti alkoi jo vuonna 2008 ja tilausvaltuus saatiin vuoden 2018 budjetin hyväksymisen yhteydessä. Hankkeen nimi on Laivue 2020 ja sen tarkoituksena on korvata vanheneva merivoimien taistelualuskalusto.

Edelliset isot suomalaiset sotalaivat olivat 1930-luvulla rakennetut panssarilaivat Ilmarinen ja Väinämöinen, jotka olivat 93-metrisiä. Niiden uppouma oli uusia aluksia suurempi ja miehistö moninkertainen.

Uusien korvettien suuri koko mahdollistaa suorituskykyisten valvonta- ja torjuntajärjestelmien sijoittamisen alukselle. Alukset kykenevät torjumaan ja harhauttamaan useaa ilmasta kohdistuvaa uhkaa samaan aikaan. Aluksen taistelunkestävyys on mahdollisessa osumatilanteessa nykyistä parempi osastoinnin sekä tehokkaan palon- ja vauriontorjunnan ansiosta. Näistä johtuen uudet alukset kykenevät toimimaan korkeammalla riskillä myös avomerellä.

Laivoihin erilaisia taistelujärjestelmiä ovat tarjoamassa ruotsalainen Saab Electronic Defence Systems, saksalainen Atlas Electronik sekä Kanadan Locheed Martin. Niistä valitaan paras.

Korvettien varustukseen kuuluvat 57-millin tykit sekä ilmatorjuntaohjukset, torpedot sukellusveneiden torjuntaan, pintamaaliohjukset ja merimiinat. Juuri miinoituskyky vaatii alukselta isoa kokoa.

Suomi valmistelee myös lähitulevaisuuden suurinta investointia Hornet-monitoimihävittäjille seuraajaa etsivässä HX-hankkeessa. Sen hinta on 7–10 miljardia euroa. Laivue 2020- ja HX-ohjelmat on nimetty strategisiksi hankkeiksi.

Lue koko juttu Tekniikka&Taloudesta