Unkarin pääministerin Viktor Obánin lauantainen puhe on herättänyt tutkijoiden huomion myös muutoin kuin Suomeen kohdistuneen ryöpytyksen osalta. Erityisesti puhuttaa se, että Orbán linjasi illiberaalin politiikan tavoitteena olevan kristittyjen vapauden turvaaminen.

”Illiberaalin demokratian ydin on kristittyjen vapaus ja sen suojeleminen. Politiikka, joka toimii kristittyjen suojelemiseksi suojelee kaikkea sitä, mitä liberaalit halveksivat”, Orbán sanoi

Yhteiskuntatieteiijä,tohtorikoulutettava Miikka-Markus Leskinen pitää kommenttia kristityistä Orbánin puheen merkittävimpänä osana.

”Tuossa on tärkeänä toki myös tuo vetoaminen kristittyjen vapauteen, joka siis luonnollisesti vetoaa kristittyihin ja voi oikeastaan olla koko kommentin voimakkain osa”, hän kommentoi tutkijoiden kesken Twitterissä Orbánin puheesta syntyneessä keskustelussa.

Historian tutkija Oula Silvennoinen huomauttaa, että kristittyihin viittaamalla Orbán tavoittaa merkittävän potentiaalisen kannattajaryhmän.

”Tässä kosiskellaan oletetusti merkittävää kannattajaryhmää. Autoritaarin maailmassa kristittyjen vapaus toteutuu muut vaientamalla. Liberaali näky olisi, että kristityt voivat olla vapaita vain jos muidenkin omantunnonvapaus on turvattu”, hän sanoo.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Hän arvioi lisäksi, että Orbán pyrkii luomaan uhan tunnetta kannatustaan kasvattaakseen.

”Ei kai autoritaari tuon selkeämmin voi maailmankuvaansa ilmaista: moniarvoisuus, toisten vapaudet ja oikeudet ovat uhka. Uhan tunne taas tarvitaan kannatuksen mobilisoimiseen. Ja lopuksi ollaankin itse puolustamassa vapautta, koska se kuulostaa hyvältä.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Orbán toisti puheessaan myös johtamansa Fidesz-puolueen jo aikaisemmin esittämät syytökset, joiden mukaan Suomi voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska Suomessa oikeuslaitos on poliittisessa kontrollissa.

”Meillä täytyy olla vahvat hermot, ettemme nauraisi heille tai loukkaisi heitä. Suomella ei ole edes perustuslakituomioistuinta, vaan perustuslain suojeleminen on annettu parlamentin komitean tehtäväksi”, hän sanoi.

Lue myös: Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”

Fidesz-puolue on arvostellut Suomea samoin argumentein jo aikaisemmin. Puolue lähetti myös reilu viikko sitten tiedotteen pääministeri Antti Rinteelle (sd) ja EU-komission johtoon valitulle Ursula von der Leyenille korostaakseen, että kaksoisstandardeja ei tule olla oikeusvaltioperiaatteiden suhteen, vaan niiden tulisi koskea kaikkia.

Lue lisää: Suomen toimet hermostuttavat Unkarissa – ”Propagandajulkaisu jatkaa Suomi-sarjaansa”

Yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteista on sitoa EU-tukirahojen saaminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Unkari on yksi EU:n tukirahojen suurimmista saajamaista. Unkari vastustaa yritystä sitoa tukirahat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) muistutti lauantaina Ylelle, että kyseessä on Euroopan parlamentin aloite.

”Suomi tekee tässä nyt sen, mitä meille unionin puheenjohtajamaana kuuluu. Me johdamme puhetta ja emme ole minkäänlainen yleinen syyttäjä asiassa”, hän totesi.

Helsingin yliopistossa työskentelevä unkarilainen tutkija Arpad Welker sanoo, että EU:n rahoitus on poikkeuksellisen tärkeää juuri Orbánin hallinnolle.

”Kannattaa muistaa että propagandasta huolimatta orbánin järjestelmää ja taluodellisen menestyksen julkikuvaa ylläpitävät juuri EU-rahat.”

Lue lisää:

Antti Rinne EU-parlamentissa: EU on arvoyhteisö, ei varasto, josta voi noutaa vähän sananvapautta ja ihmisoikeuksia

”Uskomatonta aggressiivista vihanlietsontapropagandaa” – Unkarin yleisradion outo uutinen Juha Sipilän puheesta pöyristyttää