Hollantilainen historioitsija Rutger Bregman läksytti talouseliitin Davosin kokoontumisessa miljardööriosallistujia siitä, että maailman rikkaat eivät maksa riittävää osaansa veroista. Historioitsijan puheesta on tullut sensaatio, joka leviää verkossa maailmalla.

Bregman kummasteli puheenvuorossaan sitä, että 1500 ihmistä matkusti Sveitsiin yksityiskoneella puhumaan ilmastonmuutoksesta ja eriarvoisuudesta, mutta kukaan ei nostanut esille suurinta ongelmaa. Se on Bregmanin mukaan rikkaiden verojen välttely.

”Kuulen ihmisten puhuvan osallistamisesta, oikeudesta, tasa-arvoisuudesta ja läpinäkyvyydestä, mutta melkeinpä kukaan ei tuo esiin todellista ongelmaa, verojen välttelyä? Ja sitä, että rikkaat eivät maksa osaansa”, Bregman totesi eriarvoisuuspaneelissa brittilehti Guardianin mukaan.

”Tuntuu kuin olisin palomiesten konferenssissa ja kukaan ei saisi puhua vedestä.”

Hän viittasi 1950-luvun Amerikkaan todisteena siitä, että korkea henkilökohtainen verotus ei estä yhteiskunnan menestystä.

Ensimmäistä kertaa Davosissa vieraillut Bregman totesi, että hyväntekijä-muusikko Bono voidaan toki kutsua konferenssiin kerta toisensa jälkeen, mutta olennaista olisi puhua verotuksesta globaalisti.

”Se on siinä. Veroja, veroja, veroja. Kaikki muu on hevonpaskaa.”

Yleisössä istunut Yahoon entinen talousjohtaja Ken Goldman kyseenalaisti historioitsijan kommentin ja katsoi nykyisen taloudellisen järjestelmän luoneen työpaikkoja, mitä ihmiset hänen mukaansa todella haluavat. Oxfam-järjestön johtaja Winnie Byanyima taas katsoi, että korkea työllisyys ei ole hyvä asia, jos suuri osa työllisistä tulee hyväksikäytetyiksi työssään.

Juuri Oxfam julkaisee säännöllisesti tilastoja köyhyydestä ja eriarvoisuudesta sekä kuilusta köyhien ja rikkaiden välillä. Vuonna 2017 järjestö kertoi, että kahdeksan maailman rikkaimpiin kuuluvan miehen omaisuus on jo yhtä suuri kuin puolen ihmiskunnan omaisuus – noin 3,6 miljardin ihmisen. LUE LISÄÄ: ”Hävytöntä” – 8 miestä omistaa saman kuin puolet ihmiskunnasta

Järjestö on arvioinut, että yhtiöiden veronkierto ja erilaiset verojärjestelyt maksavat pelkästään maailman köyhille maille ainakin 100 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa. Tämä raha voitaisiin käyttää myös maailman eriarvoisuuden kitkemiseen, järjestö vetosi taannoin.

Vuonna 1988 syntynyt Rutger Bregman tunnetaan kirjastaan Utopia for Realists, jossa hän esittää yhteiskunnan uudistamista muun muassa universaalin perustulon, 15 tunnin työviikon ja avoimien rajojen avulla. Bregmanin Davosin-puheen videotallenne löytyy muun muassa Guardianin verkkosivuilta.

Davosin ilmastonmuutosteeman ja osallistujien yksityiskonevimman välistä ristiriitaa ihmetteli aiemmin myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Teot ja puheet, mietiskeli Niinistö alla näkyvässä Twitter-viestissään.