Itä-Eurooppaan perehtynyt historioitsija, Oxfordin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen professori Timothy Garton Ash uskoo, että diplomatia ei pysäytä Vladimir Putinin johtaman Venäjän Ukraina-operaatiota. Hän kirjoittaa asiasta The Guardian -sanomalehdessä.

Garton Ashin mukaan edes talouspakotteet, jotka yhdessä öljyn hintakriisin kanssa ovat rapauttaneet Venäjän taloutta merkittävästi, eivät itsessään estä Putinia tekemästä Itä-Ukrainasta Venäjän nukkevaltiota. Ukrainan armeija ei omin voimin pärjää Venäjän tukemille separatisteille etenkään, jos Venäjä lisää suoraa voimankäyttöään.

–Diplomatian aika tulee taas, mutta se ei ole nyt. Ukraina tarvitsee välitöntä sotilaallista tukea, ja vastavoimaa Venäjän propagandalle, Garton Ash kirjoittaa.

–Putin täytyy pysäyttää.

Garton Ash listaa itäisen Ukrainan sodankäynnin uhreja: kuolonuhreja on noin viisi tuhatta, minkä lisäksi 500 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Garton Ashin mielestä eurokriisin ja Kreikan tilanteen työllistämä Eurooppa ”antaa uuden Bosnian tapahtua etupihallaan”.

Professorin mukaan Ukraina tarvitsee modernia puolustuskalustoa vastatakseen separatistien ja Venäjän modernien hyökkäysaseiden uhkaan.

– Vasta kun Ukrainan armeija pystyy uskottavasti pysäyttämään Venäjän hyökkäyksen paikoilleen, neuvotteluratkaisu on mahdollinen. Joskus tarvitaan aseita pysäyttämään aseet.

Garton Ash toteaa, että paras valmius Ukrainan sotilaalliseen avustamiseen on Yhdysvalloilla, jossa onkin esiintynyt Eurooppaa vahvempaa poliittista liikehdintää aseavun käynnistämiseksi. Yhdysvaltain kongressissa on jo alustavasti hyväksytty puolustusaseiden ja -kaluston toimittaminen Ukrainalle, mutta presidentti Barack Obama ei ole laittanut tukea käytäntöön.

– Kustannukset jakautuisivat silti reilusti, sillä eurooppalaiset taloudet ottavat kovimmat iskut pakotepolitiikasta, professori pohtii Yhdysvaltain ja Euroopan roolijakoa.