Liike Nytin kansanedustaja, liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo kertoo Facebookissa sunnuntaina julkaisemalla videollaan avoimesti lukihäiriöstään ja eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina sen vuoksi sattuneesta ikävästä episodista.

”Teen virheitä aina välillä, välillä kirjoitan väärin ja välillä puhun väärin, vaikka mulla on paperit edessä. Eduskunnan kyselytunnilla puhuin valmistuslaista, kun piti puhua valmiuslaista. Ihan hyvin pääministeri ja opetusministeri Andersson tiesivät, mistä puhun”, hän kertoo.

”Lukeminen ei ole helppoa. Jos puhun kaksi tuntia putkeen omasta asiata, josta ei ole papereita, se sujuu loistavasti. Heti kun eteen lyödään paperi, mistä pitää lukea, niin mun on vaikea lukea sitä. Eduskunnassa tapahtui se asia, että luin väärin paperista. Pääministeri korjasi mua ja opetusministeri hymähti ja kertoi virheestä muillekin siinä ministeriaitiossa. Arvatkaa nolottiko”, Harkimo jatkaa.

Hän huomauttaa samalla, että etenkin opetusministerin tulisi ymmärtää paremmin, että koulukiusattu on koulukiusattu lopun elämäänsä.

”Tämä on juuri sitä, mistä lukihäiriöiset kärsivät kaikkein eniten”, Harkimo sanoo.

Hän korostaa myös, etteivät virheet kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi eduskunnassa olisi ymmärretty, mistä on kyse.

”Eikö se ole kuitenkin tärkeintä, että ihmiset ymmärtävät, mitä sä tarkoitat. Ei tarvitse korjata eduskunnan kyselytunnilla, ei tarvitse hymähdellä eikä juttuja tarvitse kertoa eteenpäin. Pääasia, että tiedetään, mistä on kyse. Ei lukihäiriöisille pidä hymähdellä tai naureskella. Arvatkaa, miltä se tuntuu. Arvatkaa, hävettikö mua eduskunnassa. Kyllä hävetti. Mutta en mä voi sille mitään.”

Harkimo vetoaa kaikkiin, jota lukihäiriöiset osattaisiin ottaa huomioon.

”Kaikki ymmärtää mun tviitit, mutta aina niistä pitää huomauttaa. Kaikki ymmärtää, minä mä sanon, mutta aina siitä pitää huomauttaa. Näin ei saa tapahtua. Kaikki eivät ole täydellisiä, mutta kaikkien pitää elää tässä yhteiskunnassa.”

Sekä pääministeri Sanna Marin (sd) että opetusministeri Li Andersson (vas) ovat pahoitelleet tapausta.

”Harmillista, jos olet kokenut asian näin Hjallis Harkimo. Omalta osaltani pyrin täsmentämään kyseessä olevan lainsäädännön, eikä siihen muuta liittynyt. Meille jokaiselle tapahtuu vastaavia tilanteita”, Marin vastasi Harkimolle Twitterissä.

”Lukihäiriölle tai oppimisvaikeuksille nauraminen ei tietenkään ole hyväksyttävää eikä niin ollut tarkoitus. Sanoin itse asiassa vieressä istuvalle (oikeusministeri Anna-Maja) Henrikssonille, että esitit erittäin tärkeän kysymyksen. Olen vilpittömästi pahoillani, että reaktioni saattoi tulkita tuolla tavalla”, Andersson tviittasi.

Lue seuraavaksi: