Liike Nytin kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo ehdottaa Suomeen kansallista D-viisumia. Harkimo kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että D-viisumi on jo käytössä useassa Schengen-alueen maassa.

”D-viisumi oikeuttaa normaalia viisumia pidempiaikaisempaan oleskeluun työn tai opiskelun vuoksi ja sellaisen voi saada oleskeluluvan hakuprosessia nopeammalla hakumenettelyllä. D-viisumi ei tuo haltijalleen oikeutta sosiaaliturvaan tai terveydenhuoltoon”, Harkimo kirjoittaa blogissaan.

Harkimo näkee maahanmuutossa kaksi perusongelmaa, joihin D-viisumi olisi osaratkaisu.

”Ensinnäkin se, että emme halua Suomeen ihmisiä saamaan sosiaaliturvaetuuksia, jos heillä ei ole hyväksyttävää syytä maahan päästä tai täällä olla. Toisekseen se, että haluamme tänne töihin tai opiskelemaan tulevien ihmisten pääsevän maahan sujuvasti ja nopeasti.”

Suomi tarvitsee Harkimon mukaan tulevaisuudessa yhä enemmän työperäistä maahanmuuttoa, johon D-viisumi toisi vauhtia. Harkimo huomauttaa, että D-viisumeja voitaisiin myöntää suoraan myös työvoimapulasta kärsiville matalapalkka-aloille, jotka on vapautettu saatavuusharkinnan piiristä.

”D-viisumissa olisi enemmän järkeä, jos Suomeen halutaan ennemmin tilapäisesti maassa oleskelevaa työvoimaa, joka paikkaa mahdollista työvoimapulaa.”

Viisumi laskisi Harkimon mukaan maahanmuutosta yhteiskunnalle koituvia kustannuksia ja helpottaisi ulkomaalaisten opiskelijoiden saapumista opintoihin ajoissa.

”Voittajia olisivat siis kaikki, paitsi ne joiden motiivit Suomeen tulossa ovat muut kuin itse työnteko.”