Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo kertoo tehneensä lakialoitteen työmarkkinajärjestöjen toiminnan läpinäkyvyydestä.

– Nythän ne [työmarkkinajärjestöt] luetaan yleishyödyllisiksi yhdistyksiksi, ja esimerkiksi ammattiliitot eivät ole verovelvollisia tuotoistaan. Näin silti, että kukaan ei tiedä, mihin ne tosiasiassa rahansa käyttävät. Niiden toimintakertomuksia ja tilinpäätöksiä ei ole tarvinnut julkistaa, Harkimo kirjoittaa Iltalehden blogissaan.

Harkimon mielestä varsinkin verottajan on tiedettävä perusteet, joilla yleishyödyllisyyttä arvioidaan.

– Mielestäni olisi reilua, että jokainen ammattiyhdistyksen jäsenmaksuja maksava tietäisi mihin heidän rahansa käytetään ja mitä jäsenmaksuilla saa. Ansiosidonnaiseen päivärahaan menee nimittäin arvion mukaan noin 30 prosenttia yhdistysten tuotoista – loput luultavasti rahastoidaan työntekijöiden edunvalvontaa varten. Olisi mukava tietää, mihin ammattiliitot sen ylimääräisen rahan käyttävät, Harkimo kirjoittaa.

– Ei tuntuisi kovin mukavalta maksaa prosentteja palkasta ammattiliitolle, jos selviäisi, että sillä rahalla onkin joku muu tienannut itselleen jotain. Se ei olisi yleishyödyllistä. Sehän olisi liiketoimintaa, Harkimo toteaa.