Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo pitää hyvänä sitä, että Korkein oikeus on tehnyt hallitukselle lakiehdotuksen koskien vakuutuslääketieteellisiä lausuntoja. KKO esittää, että sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran tehtäväksi säädettäisiin työtapaturma- ja ammattitautiasioissa asiantuntijalausuntojen antaminen KKO:lle.

”KKO:n tekemä lakialoite edellyttää että Valvira tekee puoluettomia lausuntoja vammautuneille. Tämä on hienoa, nyt vakuutuslääkäreiden ylivalta loppuu”, Harkimo kommentoi Twitterissä.

Harkimo sanoo Uudelle Suomelle, että vakuutuslääkärien ylivalta poistuu, koska puolueettomat asiantuntijalausunnot tulevat lain velvoittamiksi.

”Tänä päivänä ei ole saanut keltään lausuntoja. Ne ihmiset eivät ole halunneet antaa lausuntoja, koska vakuutuslääkärit ajaa niiden yli. Nyt edellytetään, että Valvira hankkii sellaiset lausunnot ja ne otetaan huomioon”, Harkimo sanoo.

Eduskuntaan on tuotu asiasta aiemmin myös kansalaisaloite, mutta sen tähtäimessä oli asettaa vakuutuslääkäreille samat muotovaatimukset kuin muillekin lääkäreille arvioitaessa korvausasioiden lääketieteellisiä perusteita.

Oikeus – ja siten vakuutusoikeuden ratkaisuun muutosta hakeva kansalainen – ei tällä hetkellä välttämättä saa pyytämiään lausuntoja. KKO:n mukaan tällä hetkellä ei käytettävissä yksinkertaisesti ole tahoa, ”joka olisi velvollinen antamaan vakuutusoikeudellisessa asiassa lääketieteellisen lausunnon tai joka antaisi sellaisen vapaaehtoisesti”.

Harkimon mielestä KKO:n lakialoite on iso juttu. Onkin harvinaista, että Korkein oikeus omatoimisesti ehdottaa lakiuudistusta. Harkimo kokee, että oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) on nyt pakko valmistella hallituksen esitys asiasta.

”Pakkohan se on”, Harkimo sanoo.

Harkimo on pitänyt aihetta esillä jo pitkään. Hän uskoo, että vakuutusyhtiöt ovat järjestelmällisesti välttyneet maksamasta korvauksia vammautuneille.

”Olen kuullut liian monista tapauksista, joissa lapset tai aikuiset ovat loukkaantuneet ja saaneet elämän mullistavia vammoja, mutta jääneet ilman hoitoa tai niiden korvauksia. Vakuutuslääkärijärjestelmä ei toimi. Tämä on tiedetty jo pitkään. Luottamus järjestelmää kohtaan on kansalaisilla heikko”, Harkimo kirjoitti blogissaan helmikuussa.

”On satoja ihmisiä, jotka odottavat päätöksiä. Tämä tilanne on jatkunut jo 10 vuotta”, Harkimo sanoo nyt.

KKO:n mukaan asia on kiireellinen ja siihen tulisi puuttua ensi tilassa. Esityksen taustalla ovat KKO:n mukaan oikeusturvasyyt.

”Muutoksenhakijat vakuutusoikeudellisissa asioissa ovat usein vähävaraisia tai vaikeissa olosuhteissa eläviä ihmisiä. Ei voida edellyttää, että he voisivat itse hankkia ja kustantaa sen lääketieteellisen asiantuntemuksen, jota vakuutusoikeudellisen asian ratkaiseminen korkeimmassa oikeudessa edellyttää. Valittajien oikeusturva heikentyy merkittävästi, jos he eivät asiantuntijalausunnoista aiheutuvien kustannusten pelossa ryhdy vaatimaan oikeuksiaan hakemalla muutosta korkeimmasta oikeudesta tilanteissa, joissa siihen olisi perusteita”, KKO vetoaa.

Lue lisää:

Loppuuko ”vakuutuslääkäreiden ylivalta”? – Ministeriö myöntää: Suomeen tarvitaan uusi puolueeton ”viranomainen”

KKO:lta harvinainen lakialoite hallitukselle: Suomalaisten oikeusturva vaarassa vakuutusoikeudessa – puututtava heti