Kokoomuksesta eronnut kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo sanoo suoraan, että hänen on yhä vaikeampaa kuvitella äänestävänsä sote-uudistuksen puolesta eduskunnassa.

–On yhä vaikeampaa kuvitella, että äänestäisin sote-uudistuksen puolesta – ja nyt vielä vähemmän, kun yritetään ostaa kristillisiltä ääniä, Harkimo kirjoittaa blogissaan Savon Sanomissa.

Harkimo kertoo tavanneensa lauantaina Liike Nytin tilaisuudessa Kuopiossa ”ison määrän” ihmisiä, jotka puhuivat soten vastustamisesta.

– Yksikään ei tullut sanomaan, että minun pitäisi äänestää uudistuksen puolesta. Jäin miettimään, että tietävätköhän täältä eduskuntaan äänestetyt kuusi keskustan kansanedustajaa – ministeri Vehviläinen etunenässä – mitä kansa heidän alueellaan ajattelee? Vai onko niin, että heille on ihan sama mitä kansa ajattelee? Samaa voisi kysyä kahdelta kokoomuksen paikalliselta edustajalta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkonaPohjalaisessa ja Ilkassa aikovansa kysyä oppositiopuolueita sote- ja maakuntauudistusten taakse. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson totesi Ilta-Sanomille, ettei puolueelta tällä hetkellä ole tulossa tukea sote-uudistukselle.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kertoi lehdelle, että kristillisdemokraatit eivät ryhmäpäätöksiä tee ja he odottelevat nyt lopullista sote-esitystä. Essayah ei luvannut tukea tai tyrmätä hallituksen soteuudistusta.

Hallituksen 105 kansanedustajan enemmistö eduskunnassa on supistumassa jälleen yhdellä, kun Paavo Väyrynen ilmoitti palaavansa kesäkuussa kansanedustajaksi. Väyrynen eroaa keskustasta ja ryhmittyy omaksi ryhmäkseen, joten pääministeripuolue menettää Väyrysen tieltä väistyvän Mikko Kärnän tuen eduskunnan äänestyksissä.

Erityisen keskeistä tämä on juuri kiistanalaisessa sote- ja maakuntauudistuksessa, sillä hallitukselle jäävistä 104 kansanedustajasta puhemies Paula Risikko (kok.) ei osallistu äänestyksiin, ja kokoomuksen Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan.

Lue lisää:

Paavo Väyrysen tilanne puhuttaa: ”Kyse jostain ihan muusta kuin juridiikasta”

Enää 102 kansanedustajaa: Hallituksen sote-enemmistö supistui taas