Liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo aikoo myydä omistusosuutensa jääkiekkojoukkue Jokereista.

– Olen miettinyt tätä asiaa paljon, mutta viime vuoden helmikuussa päätin, että luovun Jokereista sitten, kun Jokerit täyttää 50 ja kausi on loppu. Nyt etsimme ratkaisua, että saadaan hyvä koti Jokereille, hän kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Harkimosta tuli Jokereiden pääomistaja vuonna 1991. Jokerit siirtyi SM-liigasta KHL-liigaan vuonna 2013.

Harkimo kommentoi lyhyesti myös venäläisten omistusta Jokereissa. Gennadi Timtshenko sekä Arkadi ja Boris Rotenberg ovat vuodesta 2013 omistaneet 49 prosenttia Jokereista. He ovat mukana Yhdysvaltojen Venäjän vastaisten pakotteiden listalla.

– Silloin kun mä lähdin tähän, kun Jokerit myytiin, nämä herrat eivät olleet pakotelistalla. Ei se tietysti ole ollut mukavaa, mutta jonkun pitää rakentaa siltoja Venäjälle ja urheilu on yksi tapa rakentaa siltoja, Harkimo kommentoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi Helsingin Sanomille lauantaina, etteivät Harkimon liiketoimet venäläisten kanssa ole helpottanut tämän asemaa virkanimityksissä.

–Ei se ainakaan helpota asiaa. Näissä asioissa pitää olla näinä päivinä todella tarkka. Minä olen. Olen luvannut tehdä paikkoihin sellaisia valintoja, jotka ovat päteviä, kestäviä ja kokonaisuutena parhaita mahdollisia, Orpo sanoi.

Harkimon ja venäläisten suhteet nosti viikolla esiin historioitsija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka perjantaina.

–Juuri se maa (Venäjä) ja juuri tuo bisnes (urheilu) ovat ainakin yleisen maineensa mukaan sellaista aluetta, jolla on vaikea pitää huoli siitä, että jauhot ovat puhtaita edes omassa pussissa, Tarkka kommentoi blogissaan.